Kávé olasz módra

2011. 04. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Valami sötét lötty, az alján jó sok cukor, a kanál ütemesen nekiütődik a talán decis űrtartalmú üvegpohár falának kevergetés közben. Ha jobban belegondolunk, nem túl felemelő látvány, de az illat csábító: frissen főtt kávé. Fantasztikus reggeli indító. Aztán iszunk még egyet, kettőt… gyakran oda se figyelünk arra, hogyan, a lényeg a koffein utánpótlás. Bezzeg, ha Olaszországban lennénk!

A talján félszigetre a 16. század végén érkezett meg az eredetileg Etiópiából származó kávé, arab közvetítéssel. Az első kávéház Velencében nyílt, és hamarosan már az egész területen hasonló üzletek várták a fekete nedűre szomjazó vendégeket. Igazi kultusszá nőtte ki magát a kávézás, mely a mai napig is virágzik, évszázadokon át formálódott íratlan szabályokat követve.

Mint ahogy Orsolya (32) nyaralásán észrevette: „számtalan féle-fajta kávé létezik, és nem mindegy, a nap melyik szakaszában is fogyasztjuk őket”. Az olasz szakon végzett, korábban huzamosabb időt is Olaszországban töltő Judit (35) tapasztalatai is hasonlóak. Az itáliai kávézási szokásokat firtató kérdésünkre elmondta, hogy tejeskávékat főként reggelire szoktak fogyasztani. Azonnal tudni, ki a külföldi, ők ugyanis később is gyakran beneveznek egy-egy könnyebb kávéra, cappuccinóra, Judit is inkább ezeket preferálja. Az olaszok azonban a nap folyamán főként espressóval élnek, étkezések, mi több vacsora után. Igaz, az esti órákban már inkább a ristretto dívik, ami sűrű feketekávé, feleannyi vízből, mint az espresso. 

 

Az olasz kávézási szokásokkal kapcsolatban Judit elmondta, hogy a helyiek gyakran ülnek be egy-egy bárba kávézni. A bár alatt nem egészen az a vendéglátó ipari egység értendő, mint nálunk, itt ugyanis tényleg a kávézás a lényeg, melyhez finom aprósüteményeket is kapni. Az Olaszországot szintén többször megjárt Erika (28) is hasonló bárokról számol be. „És ami náluk a kávézásnál nélkülözhetetlen, az a jó társaság és a bár. A legtöbb pénzt erre költik.” Ő is kiemeli, hogy a latte macchiatót és a többi kávékülönlegességet főként a turisták fogyasztják, az olaszok abszolút kedvence az espresso. „Egy biztos, a legkedveltebb verzió a 'sima' espresso, amit gyorsan, forrón hajtanak fel. Forrón, mert kihűlés közben veszítene az ízéből.” Mi csak ritkán teszünk így, mint ahogy az erős feketét is inkább a délelőtti órákban fogyasztjuk. De mint tudjuk, ahány ház, annyi szokás.

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top