Kelta hercegnő sírjára bukkantak

2011. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Művészien megmunkált arany és borostyán ékszerekre bukkantak a Duna mellett. Az ásatás során kiderült, hogy egy kelta hercegnő sírját találták meg a régészek.

A németországi Heuneburg mellett kiásott leleteket 2010 decemberében Stuttgartba szállították. (A művelet különlegessége, hogy nem darabonként tették ezt, hanem az egész sírhelyet megemelték egy daruval, mindenestől. A rakomány 80 tonnát nyomott.)

A nagy, fából készült kripta egy 2600 éves csontvázat óvott eddig: a kelta nemesasszony a harmincas éveiben halt meg, és nagy pompában, rengeteg ékszerrel temették el. A vaskori lelet az egyik legkorábbi nyoma a területen valaha élt keltáknak.

 A megtalált ékszerek egy része  

Az asszony sírjának közelében még 2005-ben feltártak egy másik temetkezési helyet: ott egy fiatal lány földi maradványait találták, akit szinte pontosan ugyanúgy temettek el, mint a Stuttgartban vizsgált „hercegnőt”. „Ami elképesztő, hogy a lányon talált ékszerek - két kitűző és két fülbevaló - tökéletesen egyforma díszítésű.” – mondta Nicole Ebinger-Rist archeológus, a projekt egyik vezetője. „Egészen biztos, hogy ezeknek az embereknek közük volt egymáshoz.” A kutató hozzáfűzte, hogy a DNS-vizsgálatok még folyamatban vannak, de valószínűsítik, hogy a két nő egy családba tartozott. Talán anya és lánya voltak. „Általában az ilyen sírokat kirabolják az évszázadok alatt, szóval elképesztő, hogy ez ilyen jó állapotban van.”

 A sírkamra tölgyfából készült, ami szerencsére jól konzerválódott az évezredek alatt  

A leletet jelenleg is vizsgálják. „Milliméterről milliméterre haladunk, akár egy fogorvos.” – mondta Ebinger-Rist a 8 méter hosszú, 80 tonnát nyomó kriptáról. „Jövőre meg lesz rá a lehetőségünk, hogy az összes részt egyberakjuk, többet tudjunk meg a (temetkezésnél használt) textíliákról, és restauráljuk a holttestet és a sírkamrát is.”

 A lelőhely, 2010 augusztusában  

 A kiemelési munkálatok, az óriásdaruval.  

Fotók: Stuttgart Regional Council



Szerző

donna.hu



Scroll to Top