Hozzávalók: 50 dkg tönkölybúza fehérliszt (de sima fehérlisztből is süthetjük), fél kocka (kb. 2-3 dkg) élesztő, 3 kiskanál só, 2 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 2-3 gerezd reszelt fokhagyma, 3 evőkanál (oliva)olaj, szezámmag, napraforgómag, tökmag.
Egy kis tálkába langyos tejet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején halványbarna hab képződjön).
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztőt, az olajat és belereszeljük a fokhagymát. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos tejet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta. Amikor összeállt, simára gyúrjuk. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nő.
A megkelt tésztából beolajozott kézzel hat egyforma nagyságú golyót formázunk. A golyókat centi vastagságúra lapítjuk, a tetejüket megszórjuk a magvakkal és megsózzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Köszönjük szépen Ollósi Gabriellának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.