Kényeztesd a gyomrod!

2009. 02. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ez elsősorban a táplálkozáson múlik – de nem csak azon. A gyomornak nyújtott segítség teljes körű kell legyen. A gyomor, ha nincs rendben, stresszel, helytelen táplálkozással és környezetünkben található mérgekkel küszködik, fellázad. Ennek következményei életünk minőségét helytelen irányba befolyásolhatják.    Képzeld el a gyomrodat, mint egy ipari komplexumot, melyben kémiai és mechanikai folyamatok kell együtt hassanak: az étel elkeverése az emésztést előkészítő gyomorsavval és továbbítása a belek irányába. Nagy baj, ha ez a rendszer összezavarodik. Ez veszélyezteti az egészséges emésztést, fájdalmak lépnek fel, túl sok (gyomorégés), vagy túl kevés gyomorsav (emésztési problémák) okoz gondokat.   Sok lehetőséged van gyomrodat kínozni, nehéz munkáját még nehezebbé tenni:

Ha túl forró vagy túl hideg ételeket fogyasztasz. Ha nyáron jéghideg italokat öntesz magadba, vagy télen túl meleg ételeket vagy italokat nyelsz le, gondjaid lesznek a gyomroddal. Ha gyomrodat állandóan erős italokkal traktálod, ha az első cigarettát már a reggeli előtt elszívod, komoly károkat okozol magadnak.

Ha a szabályos étkezést feszes testtartással és dupla presszókávéval pótolod, ne csodálkozz, ha gyomrod nyálkahártyája gyulladásba jön, és orvosod súlyos gyomorbajt diagnosztizál. Ha állandóan nyomás alatt vagy, megbeszélésről megbeszélésre rohansz, hivatásodban túlhajtod magad, és még szünetet sem tartasz, ezzel szinte felhívást küldesz gyomrodnak: fejlesszen fekélyeket!

Ehhez jön még a veszélyeztetettség a helicobacter pylori nevű baktériumfajta által. Ez egy baktérium, mely megtelepszik a gyomorban, leggyakoribb oka a gyomorfekélynek, melyből bizonyos körülmények között gyomorrák is kifejlődhet. Ez ellen a kellemetlen kórokozó ellen a modern kutatás igen hatásos szereket fejlesztett ki, melyek szinte 100%-os eredménnyel elpusztítják. Ezért nagyon fontos, hogy az első jeleknél, melyek gyomorproblémára utalnak, vizsgáltasd meg magad, hogy nem helicobaterről van-e szó. A vizsgálat manapság már gyomortükrözés nélkül is elvégezhető.

Segíts gyomrodnak, mégpedig természetes anyagokkal. Sok lehetőséged van megelőzni a bajt:

Szokj rá a szerény, és lehetőség szerint zsírszegény vacsorára. Emeld fel étkezésedben a gyümölcs és zöldség arányát drasztikusan. Minél többször mondj le a húsról és az állati eredetű zsiradékokról. Hagyd ki az étkezésből a cukrot. Kezdd el hétfőn, és napról napra használj kevesebbet. Vasárnap észreveheted, hogy szinte semmi cukrot nem használsz már. Ezt a szintet tartsd. Ez a megelőzés.

Mit tehetsz, ha már problémáid vannak a gyomroddal? Erre a célra is vannak hatásos természetes gyógyszerek:

- Végezd el 2-3 héten keresztül a következő kúrát: igyál az étkezések között egy-egy csésze kamillateát. Napi 4 csészének össze kellene jönnie. Darálj, vagy törj össze 100 g köményt, 5 g koriandert, 5 g csillagánizst. Keverd el 300 g kandiscukorral, és tölts rá 700 ml vodkát. Zárd jól le, hagyd állni 4 hétig. Szűrd le, és hagyd állni még 2 hétig. Étkezés után igyál belőle egy pálinkáspohárnyit.

 Ha fáj a gyomrod, émelyegsz, vagy nyomást érzel a gyomrodban, készítsd el magadnak a következő teakeverékeket:

- Borsmenta 20 g, kamillalevél 10 g, felvágott ánizstermés 5 g. A keverékből két teáskanálnyit forrázz le 250 ml vízzel, hagyd állni 10 percig, szűrd le, és a panaszok fellépése estén igyál belőle egy csészével!

- Áztass be 1 evőkanál szárított fekete áfonyát 200 ml vízbe 10 percig. Főzd fel állandó keverés mellett 10 percig, passzírozd át, és apró kortyokkal fogyaszd!

- Keverj el egy teáskanál szederlevelet egy teáskanál kamillavirággal. Öntsd le 250 ml forró vízzel, hagyd állni 5 percet, szűrd le és idd lassan, édesítés nélkül.

Jótékony praktikák a gyomor „kényeztetésére”, ha úgy érzed valami nincs rendben vele:

- Igyál minden reggel egy csésze koriander-teát! - Igyál nehéz, zsíros ételek fogyasztása után articsókalevet, vagy egy (!) gyomorkeserűt. - Tégy egy melegvizes palackot a gyomrodra! - Igyál meg egy húzásra egy pohár langyos vizet! - Igyál köményből és édesköményből, bazsalikomból készült meleg teát! - Oldjál fel egy késhegynyi nátront vízben, és igyál egy pohárnyit kortyonként! - Egyél egy tányér zsírtalanított csirkehúslevest! - Csökkentsd a stresszt, tanulj meg visszautasítani és nem mindenre rámondani az áment! - Még dohányzol? Szokj le, ha lehet azonnal! - Egyél egy héten át reggelire enyhén sózott zabkását! - Kerüld az erősen sózott és erős fűszerezésű ételeket! - Ha gyógyszereket szedsz, nézz utána, nincs-e ártalmas mellékhatásuk a gyomorra! - Ügyelj rá, hogy étkezéseidet rendszeresen, lehetőleg ugyanabban az időben fogyaszd! - Lefekvés előtt vegyél be 3 csepp borsmentaolajat egy kockacukorral! - Szopogass egy darab gyömbért, vagy igyál egy csésze gyömbérteát!  - Egyél naponta több alkalommal kevesebbet. Ez jobban leköti a gyomorsavat, mint három nagy étkezés!

Láthatod, hogy sok lehetőséged van gyomrodnak nehéz munkájában segíteni, és megelőzni a problémákat. Általános szabály: már azzal sokat segítesz a gyomrodon, ha egyszerűen nem terheled túl. Ha még oly nagyon ízlik is, hagyd abba idejében az evést!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top