A zselatinlap vagy zselatinpor segítségével válnak kocsonyás halmazállapotúvá bizonyos ételek. Sokan viszont kerülik a zselatin használatát, mert nehéz jól elkészíteni. Íme néhány trükk a sikerhez:
5 deciliter gyümölcslé zselírozásához egy csomag őrölt zselatinra, esetleg két csomag tortazseléporra van szükségünk.
A zselatinlapot vagy port kb. 5 percig áztassuk hideg vízbe. Utána a zselatinlapokat kissé nyomkodjuk ki, tegyük egy kis tálba, és forró vízfürdőben kevergetve oldjuk fel, majd keverjük a kocsonyásítandó folyadékhoz.
Vigyázzunk: a nyers kivi, ananász, mangó és papaya olyan enzimet tartalmaz, amely a zselatint újra folyékonnyá teszi, ezért ezeket a gyümölcsöket először ajánlatos pár percig főzni.
A zselatinos ételek a hűtőszekrényben megkeményednek, ha 12 óránál tovább tároljuk őket. Tálalás előtt 30 perccel vegyük ki.
Azt a formát, amiben a zselét készítjük, öblítsük ki hideg vízzel, mielőtt a zselatinos folyadékot beleöntenénk, mert így könnyebben kiönthetjük belőle.
A kész zselatinos folyadékot jéggel teli tálba állítva hűtsük le, majd hagyjuk a hűtőszekrényben megdermedni.
Ha több rétegű zselét készítünk, az egyes rétegeket hagyjuk mindig teljesen megdermedni, mielőtt a következőt rájuk öntenénk.
A zselét a forma felső részén lazítsuk fel, majd a formát egy pillanatig mártsuk forró vízbe, és a zselét szépen ráboríthatjuk egy tálra.