Készíts zselét!

2010. 10. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A zselatinlap vagy zselatinpor segítségével válnak kocsonyás halmazállapotúvá bizonyos ételek. Sokan viszont kerülik a zselatin használatát, mert nehéz jól elkészíteni. Íme néhány trükk a sikerhez:

5 deciliter gyümölcslé zselírozásához egy csomag őrölt zselatinra, esetleg két csomag tortazseléporra van szükségünk.

A zselatinlapot vagy port kb. 5 percig áztassuk hideg vízbe. Utána a zselatinlapokat kissé nyomkodjuk ki, tegyük egy kis tálba, és forró vízfürdőben kevergetve oldjuk fel,  majd keverjük a kocsonyásítandó folyadékhoz.

Vigyázzunk: a nyers kivi, ananász, mangó és papaya olyan enzimet tartalmaz, amely a zselatint újra folyékonnyá teszi, ezért ezeket a gyümölcsöket először ajánlatos pár percig főzni.

A zselatinos ételek a hűtőszekrényben megkeményednek, ha 12 óránál tovább tároljuk őket. Tálalás előtt 30 perccel vegyük ki.

Azt a formát, amiben a zselét készítjük, öblítsük ki hideg vízzel, mielőtt a zselatinos folyadékot beleöntenénk, mert így könnyebben kiönthetjük belőle.

A kész zselatinos folyadékot jéggel teli tálba állítva hűtsük le, majd hagyjuk a hűtőszekrényben megdermedni.

Ha több rétegű zselét készítünk, az egyes rétegeket hagyjuk mindig teljesen megdermedni, mielőtt a következőt rájuk öntenénk.

A zselét a forma felső részén lazítsuk fel, majd a formát egy pillanatig mártsuk forró vízbe, és a zselét szépen ráboríthatjuk egy tálra.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top