Készítsük szervezetünket a télre!

2009. 10. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Raktározzunk el vitaminokat! Ahelyett, hogy engedve a reklámok csábításainak felvásárolnánk a gyógyszertárban mindent, amire rá van írva: vitamin, forduljunk a természet kincsestárához! Az őszi gyümölcsök és zöldségek amellett,  hogy nagyon finomak, rengeteg vitamint tartalmaznak. Együnk naponta belőlük! „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Így szól a régi bölcsesség, nem véletlenül. Az alma gyümölcssav- és vitamintartalma magas és több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kalciumot, nyomelemeket, A-vitamint és B- komplex vitaminokat. Kedvező hatása van az emésztésre, alkalmazzák például székrekedés ellen. De a friss őszi dió, szilva és körte is bőséges „vitaminkoktél”.

Az ősz jellemző gyümölcse a szőlő. Ne csak úgy tekintsünk erre a finomságra, mint a bor alapanyagára! A szőlő sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, például: A vitamint, B1-, B2- és C-vitamin, de kalciumot, vasat és foszfort is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma, mert segítség az izmoknak a működésben, és szívbetegség is kisebb eséllyel alakul ki megfelelő mennyiségű káliumbevitellel. A szőlőnek számtalan pozitív élettani hatása mellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy fantasztikus hatása van az arcbőrre! A titok abban rejlik, hogy a szőlőmagot jó alaposan meg kell rágni, hogy a szőlőmag-olaj kipréselődjön belőle. Ha nem rágjuk meg, a mag emésztetlenül halad végig a  beleken. Naponta egy fürt szőlő elmajszolása csodákat művel az ember bőrével. Akár zsíros, akár száraz, helyre billenti az egyensúlyt. A méregtelenítő hatásnak köszönhetően a pattanások eltűnnek, a ráncok kisimulnak. Nem véletlenül találunk számtalan kozmetikai termékben szőlőkivonatot.

Amellett, hogy dekorációnak is használható a sütőtök, könnyen emészthető finomság kevés kalóriával(kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a krumpli, vagy a zöldborsó!) de rengeteg tápanyaggal. A benne lévő karotinoidok és a C-vitamin, valamint a tökmagban található E-vitamin kitűnő védelmet nyújt a szervezetnek, sőt jelentős szerepet játszanak az úgynevezett szabad gyökök hatástalanításában.

Méregtelenítés Ahhoz, hogy a fent sorolt termények kifejthessék igazán pozitív hatásukat, érdemes méregteleníteni. A tápanyagok sokkal jobban felszívódnak, ha a bélfalakat nem szennyezi a rengeteg lerakódott salakanyag! A mérgek távozását elősegíthetjük különböző gyógyteákkal, vagy zöldteával. A leghatékonyabb fajtája a méregtelenítő kúráknak a lé böjt kúra, de ezt csak szigorú orvosi felügyelet mellett végezhető!   Mozogjunk! Tegyük a kezünket a szívünkre és valljuk be: a téli sportok nem igazán tartoznak a kedvenc időtöltéseink közé. Ha mégis, hát kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy hétköznap délutánonként, a munka végeztével elmenjünk síelni egy kört…A mozgás jótékonyan hat a vérkeringésre, a jó vérkeringés pedig a közérzetre.  Élvezzük a langyos őszi estéket, menjünk sétálni vagy kocogni, amíg lehetőségünk van rá! Eddzük meg kissé testünket, mozgassuk át izmainkat, mielőtt beköszönt a tél! A számítógép, vagy a tv előtti tespedésre épp elég időnk lesz, ha beköszönt a zimankó.

Amellett, hogy a szervezetünket eme néhány egyszerű tanács segítségével felkészítjük a télre, bizony a tavaszi fáradtság is sokkal kevésbé fog megviselni. Szervezetünk ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben, így elkerülhető a megfázás, az influenza is.

Ha nemcsak a testünket, de a lelkünket is felkészítjük, a tél valóban csodálatos évszaknak ígérkezik. Sokkal jobban várjuk majd a hideget, ha szert teszünk álmaink csizmájára, vagy egy gyönyörű kabátra, amit olyan jó lesz felvenni, ha végre jön hideg …



Szerző

donna.hu



Scroll to Top