Kezdő szakácsoknak #br# 5.rész

2010. 09. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Magyarországon rákot csak fagyasztva, illetve konzervben vásárolhatunk. A hideg vízben élő fajták a legzamatosabbak.

A rákban a magas fehérjetartalom mellett kevés a zsír. A szürke homoki garnéla a létező legkisebb garnélarák fajta. Ha az Északi-tenger környékén járunk, feltétlenül kóstoljuk meg frissen, mert így a legfinomabb. Az Északi-tengertől távolabb általában főve és mélyhűtve vagy konzervben kapható. A tigrisgarnéla viszonylag nagyobb fajta. Az ázsiai vizekben halásszák, és mélyhűtve, általában fej nélkül és páncéllal együtt, vagy csak a farka kapható. Ezenkívül néha egészben is árusítják. Az íze nem olyan jó, mint a kisebb fajta garnélaráké. A közepes nagyságú garnélák közül nálunk többnyire a mélyhűtött grönlandi rák kapható, amelyet Grönlandon, Izlandon, Norvégia partjainál és az Északi-tenger északi részén halásznak nagy mennyiségben. Tisztítva és mélyhűtve, illetve konzervben árulják. Az édesvízi garnéla mélyhűtve és tisztítva kerül a boltokba homár rákfarok néven, noha semmi köze sincs a homárhoz. Ezt a garnélafajtát fogyasztás előtt alaposan meg kell főzni.

A nagy élelmiszerboltok mélyhűtő pultjaiban általában tisztított és főtt, kis, közepes és nagy koktélrákot találunk. Nemcsak gyorsan készíthetjük el belőlük az ételt, hanem frissebbek is, mert kihalászás után azonnal lefagyasztják. Fontos, hogy mindig kiterítve és lassan olvasszuk ki a hűtőszekrényben. Garnélarák kapható nyersen és egyenként fagyasztva, ritkán tömbbe fagyasztva is. Ne keverjük össze: A scampi vagy császárgarnéla és a garnéla tisztítva nagyon hasonlít egymáshoz, zoológiailag azonban semmi közük sincs egymáshoz. A scampi sokkal drágább, mint a garnéla, és a mélyhűtött scampifarkat sohasem árulják tisztítva. A scampit és a garnélát úgy különböztethetjük meg egymástól, hogy a scampifarok vége lapos, a garnéla farka pedig hegyes.

A szárított garnélarák és a garnélakrém az ázsiai országokban elterjedt, ételek ízesítésére használják. Nálunk a kínai boltokban lehet kapni. A krémmel például vajból rákvajat készíthetünk, a szárított garnéla wokban készült ételekhez kiváló. A koktélrák vagy a garnéla sok ételnek különleges ízt ad. Jól illik szárnyas- és sertéshúsokhoz, elsősorban édes-savanyú és pikáns mártással.

Kezdő szakácsoknak 1. rész Kezdő szakácsoknak 2. rész Kezdő szakácsoknak 3. rész Kezdő szakácsoknak 4. rész



Szerző

donna.hu



Scroll to Top