Kezeljük az arcüreggyulladást!

2010. 09. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagyon gyakran nem marad meg egy kellemetlen náthánál, hanem sajnos sokszor gyulladássá, orrmelléküreg-gyulladássá fejlődik, és ez tovább fokozódhat egy veszélyes homloküreg-gyulladássá. Ekkor már feltétlenül orvoshoz kell mennünk. Orvosunk munkáját segíthetjük egészséges, természetes és házi szerekkel is.

„Erőteljesen fújd ki az orrod” – hallottuk sokszor szüleinktől, de ez nem mindig helyes. Nagyon gyakran az orr nyálkáit benyomjuk a melléküregekbe. Ezek üreges részei az arccsontoknak, amelyek apró csatornákkal kötődnek az orrüreghez. Ezekben az üregekben a csírákban gazdag orrnyálka súlyos gyulladásokat okozhat, amelyek krónikussá is tudnak válni, és veszélyes gennyesedést okozhatnak a homloküregben.

Hogy van-e homloküreg-gyulladásod vagy orrmelléküreg-gyulladásod, meg tudod magad is állapítani. Hajtsd előre a fejedet. Ha nyomásérzés vagy fájdalom alakul ki a fejed elülső részében, akkor feltehetően orrmelléküreg-gyulladásról van szó. Az akut nyomáspanaszok ellen tehetsz a homlokodra és/vagy az arcodra hideg túrópakolást. Ha az akut panaszok enyhülnek, használhatsz meleg borogatást, pl. meleg citromos vízzel. Egy citrom levét egy csésze forró vízben keverj el. Végezhetsz infralámpával is meleg kezelést, de ezt orvosoddal egyeztesd. Inhalálhatsz is sós gőzfürdővel. Egy evőkanál tengeri sót oldj fel egy liter forró vízben. Ajánlatos inhalálni még eukaliptuszolajos gőzzel is. Inhalálhatsz naponta többször is a következő oldattal: 10 csepp mentaolajat és három evőkanál bodzaszörpöt egy liter vízzel gőzölögtess fel.

Próbálj meg naponta három evőkanál frissen reszelt tormát megenni. A tormában található mustárolajak párái feloldják az orrüregben az orrnyálkát. Naponta háromszor egy evőkanál édesköménymézet is ehetnél. Ihatsz naponta több csésze kakukkfűteát. Igyál minél többet, hogy az orrnyálkahártya folyékony maradjon. Áztass be három evőkanál reszelt tormát fél liter vízben, tegyél hozzá egy citrom levét, áztasd ezt nyolc órán át. Szűrd le, és egész napra elosztva idd meg kortyonként. Nyomj szét főtt krumplit, tekerd be kendőbe, és amilyen melegen el tudod viselni, tedd az orrodra jobbról és balról.

Az orrmelléküreg-gyulladás ellen Schüssler-sót is használhatsz. Készíts gőzfürdőt kamillából, borsmentából és zsályából, ez is segít, pár csepp mentaolajat vagy teafaolajat is tehetsz hozzá.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top