Ki vigyáz az internetre?

2011. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A katolikus egyház jelentős számú szenttel rendelkezik, annyira sokkal, hogy egy átlagember aligha képes számon tartani mindet. Majdnem mindennek és mindenkinek van saját szentje, a tűzoltóktól a bányászokig. De mit tudunk az internet, az űrhajósok, vagy a nemi betegségben szenvedők védőszentjeiről, mert bizony vannak ilyenek is?

A bélyeggyűjtők védőszentje: Szent Gabriel arkangyal

Bizony, a bélyeggyűjtők szentje az egyik legismertebb angyal. Ő hozta hírül Keresztelő Szent János születését, sőt még Jézus is. Nem csupán a bélyeggyűjtők védőszentje, hanem az elektronikus és postai kommunikációnak, az üzeneteknek is.

  Az űrhajósok védőszentje: Cupertinói Szent József

A XVII. században élt szent arról ismert, hogy igen lassú észjárású kisfiú volt. Ám Isten kegyeltjeként több alkalommal is levitált (lebegett). A csodás eseményeknek – összesen több mint 70 esetről számoltak be akkor – több szemtanúja is volt. Így vált ő az űrhajósok védőszentjévé. De ő védelmezi még az égben utazókat, a légiutas-kísérőket, a pilótákat és a gyenge tanulókat.

A televízió védőszentje: Assisi Szent Klára

Ő az egyház egyik legismertebb és legnagyobb becsben tartott szentje, Assisi Szent Ferenc kortársa és követője volt. Több csoda is fűződik a nevéhez, az egyik az, hogy állítólag látta a szobája falán keresztül a misét, amit betegségekor neki celebráltak. Ezért lett ő a televíziózás védőszentje. De ő a telefonoké, a látnoki képességekkel rendelkezőké, valamint a szembetegségekben szenvedőké is.

      A nemi betegek védőszentje: Szent Fiacrius

A fiáker névadója a 600-as évek végén élt Írországban és gyógyításairól volt híres. Még egy kórházat is alapított Párizsban. Évszázadokkal később egy szálloda került a kórház helyére és mikor először béreltek ott kocsit, ráragadt a fiáker név. Majd megint csak évszázadokkal később, minekután a hölgyek és az urak a bérkocsikban romantikáztak a XIX. század végén, ragadhatott a taxik védőszentje mellett a nemi betegségek védőszentje cím is Fiacruson.

Az internet védőszentje: Szent Izidor

Az ókori keresztény világ egyik nagy tudós elméje volt Sevillai Szent Izidor. Több enciklopédiához hasonló tudományos könyv fűződik a nevéhez. Nagyon híres szent volt, még Dante is említi az Isteni színjátékban. Korábban a diákok védőszentje volt, de most úgy tűnik, rövidesen ő lesz az internet védőszentje is.

A reklámok védőszentje: Szent Bernardine

Képzett teológus és nagyszerű prédikátor volt. Híres volt róla, hogy akár négy-öt órán át is a székéhez szögezte a hallgatóságát monumentális és lebilincselő szónoklataival. A hívők a szónoklatok után hatalmas összegeket hagytak a temploma perselyében. Mondanunk sem kell, hogy ezért választották őt a reklámok védőszentjének.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top