Kiemeljem, elfedjem?

2009. 03. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Először is amikor tükörbe nézel, vagy éppen az ismerőseid véleménye alapján tudod azt, hogy mi a legszebb az arcodban. Amit a legtöbben megdicsérnek – mondjuk a szemed, vagy a szád, vagy szép ívű arccsontod, stb. Utána vedd sorra azt, ami nem annyira tetszik: pl. túl kicsinek találod a szemeidet, vagy keskeny az ajkad. Mindenképpen legyünk tisztában azzal, hogy mit szeretnénk kiemelni, és mi az, amit tanácsos lepleznünk.

Alapozással kezdjük a sminkelést: A szín kiválasztása nagyon fontos! Az alapozó mindig a bőröd színével megegyező legyen! Iszonyatosan néz ki ugyanis, amikor a nyakad fölött látszik az alapozás vége, és olyan hatást keltesz, mintha a testedre rárakták volna valaki más fejét!A Max Factor és a L’Oreal alapozóinak a jó minőség (kiváló fedőképesség) mellett kiemelkedően széles a színskálája. Ezek között biztosan megtalálod azt, amelyik tökéletesen passzol a bőröd színéhez. Pöttyökben vidd fel az arcodra, majd nedves smink-szivaccsal oszlasd el egyenletesen mindenhol. Használj korrektort, ha akadnak sötétebb foltok az arcodon, vagy netán egy múló pattanást szeretnél elfedni. Vigyázat – ne maradjon a korrektor világos foltokban az arcodon! Alapozóra felvitt leheletnyi púderrel matt lesz a bőr, azonban akadnak már olyan alapozók is, amik eleve matt-hatásúak. Ilyen pl. a L’Oreal Mattifying Minerals, ami alapozó és púder egyben. Az Estée Lauder Maximum Cover szintén tökéletesen fed, emellett mattít is.

Ha kicsinek találod a szemed: Ne használj sötét és mattnak tűnő színeket a szemhéjadon, kerüld a vastag fekete szemhéjtust, és kissé fényes, világos, vagy meleg színekkel sminkelj. Sötétet csak a szemzugban és nem sokkal az alsó szempillák alatt használj és ott is csak vékonyan – a lényeg, hogy formát adj a szemednek. Legjobb, ha két színt használsz: nappal karamellszínt és piszkos-fehéret. Esti alkalomra csábos a lágy szürke és tört fehér, tetején egy kevés csillámmal. Tovább hangsúlyozhatod szemed, ha fekete vagy sötétbarna szemceruzával vékony vonalat húzol a szempillák tövébe. A szempillafesték helyes használata nagyon fontos!  Használj jó minőségű hosszabbító szempillaspirált. (Az Estée Lauder, Max Factor, L”Oreal, Astor, Lancome spirálok mindegyike remek választás.) A szempillákat a tövüktől a végük felé, lassú mozdulatokkal fesd ki, és fésüld át az esetleges csomókat. Ha fehér szemceruzát használsz a szemed alsó felén, a belső peremnél, az optikailag nagyobbítja a szemet, nyitottabbnak tűnik tőle a tekintet.

Ha vékony az ajkad: használj egy kevés alapozót az ajkak szélén majd kend fel a rúzst. Az ajkak közepén indulj el, és alakítsd ki a kívánt ajakformát. Utána használj a rúzshoz hasonló színű kontúrceruzát az ajkad természetes vonalán kívül. Ezután papírzsebkendővel itasd fel a felesleges rúzst. Ha több rétegű zsepit használtál, akkor válassz le egy réteget, és azt helyezd a szádra. Azon keresztül használj egy kevés laza porpúdert, hogy rögzítsd a rúzs színét, majd távolítsd el a zsepit. Ismét kenj fel egy kis rúzst (úgy, ahogy az előbb). Még hatásosabb, ha felviszel egy kis csillogó szájfényt az ajkak közepére. Máris vastagabb, érzékibb az ajkad! Lényeges még a szín kiválasztás is: a sötétebb árnyalatú rúzsok keskenyebb és zártabb látványt nyújtanak, a világosabbakkal lehet teltebb érzetet kelteni.  A MAC és a Lancome új, tavaszi rózsaszín és natúr színkollekcióban gyönyörű árnyalatok vannak, érdemes kipróbálni!

Ha hosszabb az orrod, mint szeretnéd: Az orrhegy alá vigyél fel az arcodra használt alapozónál egy árnyalattal sötétebbet. Szivaccsal dolgozd el, ügyelj arra, hogy az orrhegyedre ne kerüljön, hiszen az természetesen világos színű. Optikailag rövidebbnek tűnik így az orrod.

Arcforma alakítása sminkkel: Az arcformát sötét és világos tónusok felvitelével befolyásolhatod. A sötét, matt színek optikailag kisebbítik, a világos, csillogó színek nagyítják, kiemelik az adott területet. Ezt a praktikát figyelembe véve tudod kiemelni vagy árnyalni a kérdéses területet. Nagyon lényeges, hogy alaposan satírozd el a használt árnyalást, képezz átmenetet. Semmiképpen sem legyenek éles határok!

Ami azonban örök érvényű szabály: egyéniségednek, stílusodnak megfelelő általános sminket használj! Ha kisminkeltél és a tükörbe nézve úgy érzed, hogy ellenállhatatlan vagy, akkor jól csináltad! Ne felejtsétek el, hogy a kevesebb sokszor több – nem szabad túlzásokba esni. A városban sétálva gyakrann látni divatosan, csinosan öltözött nőket, akik láthatóan a maszkszerű sminkben érzik jól magukat. Pedig a make-up feladata a természetes adottságok és szépség kihangsúlyozása kell hogy legyen, nem pedig egy másik egyéniség megalkotása!

Kapcsolódó anyagok:

$$1448$$

$$1510$$

$$1543$$

$$1590$$

$$1628$$

$$1641$$

$$1681$$

$$1755$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top