Klotyó, budi, toalett

2009. 11. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sim Jae Duckot volt, aki megalapította a /World Toilet Organisation/Vagyis WTO-t. A szervezet 53 ország 151 tagját foglalja magába, akik a higiéniára próbálják felhívni e napon a figyelmet, de legfőképp arra, hogy évente 200 millió tonna fekáliát termelünk úgy, hogy szennyvíz kezelés nélkül marad, így fertőzve a földet, és az embereket kitéve a betegségeknek. Mai napig 2,5 milliárd embernek nincs lehetősége kulturált környezetben elvégezni a dolgát.

Szeretnék pár adatot megosztani veletek: Kínában a 80-as évek elejéig csakis emberi trágyával töltötték fel a termőföldeket, ma már csak 20%. Az emberi ürülékes trágyázást nem feltétlenül úgy kell elképzelni, hogy a földekre szállították a trágyát, hanem bizony a földeken dolgozó emberek ott helyben intézték el a dolgaikat.

Ráadásul Kínában 600 millió ember kényszerül a természet lágy ölén elvégezni a dolgait. Így nem igazán értem, miért is nem lehet a földeket továbbra is emberi ürülékkel trágyázni, hisz így egy kissé megoldódna a mostani borzalmas helyzet. Indiában a mai napig probléma a fekália elszállítása. Ott ugyanis nincs csatornarendszer kiépítve, így az emberek kézi munkával takarítják el kosarakba téve, és a fejükön egyensúlyozva a nehéz szagos csomagot. Indiában közel fél millió ember foglalkozik eme tevékenységgel és az ott lakó 1 milliárd indiaiból 700 millió végzi szabad ég alatt a dolgát.

 

Viszont ennek ellentéte működik Európában. Németországban és Angliában több millió ember szenved toalett fóbiában, ami azt jelenti nem hajlandóak nyilvános vécén elintézni a dolgaikat, mert attól rettegnek, hogy bár rajtuk kívül nincs senki a helyiségben mégis megfigyelik őket. Ez persze problémát jelent, hisz a visszatartott vizelet és széklet komoly vese és bél betegségeket, fertőzést  okoz. Tény a mai itthoni nyilvános vécé helyzetet figyelve, bizony vannak olyan helyek, ahol el kelne egy kis fertőtlenítő, de ténylegesen a legtöbb helyen már kulturált mellékhelyiségeket lehet találni.

79-ben Vespasianus császár adóval súlytotta az illemhelyeket, de fia Titus betiltotta azt. Innen ered a mondás: A pénznek nincs szaga.

A lovagok korában úgy nevezett gardróbban intézték a dolgaikat a vár kisasszonyok és a nemes férfiak, ami tulajdonképpen ez tekinthető az egyszemélyes toalett ősének. A gardrób egy falmélyedés volt ami egy a várfalon kívülre épített erkélynek nézett ki, ahonnan egy lyukon keresztül az ürülék kipottyant a várból, a várfal tövébe. 1539-ben hozták Párizsban azt a rendeletet, hogy mindenki a saját piszkáért a felelős. Hisz ha hinni lehet a történetnek, akkor bizony az emberi ürülék utcára való ürítésének köszönhető a magassarkú cipő feltalálása, amit akkoriban bizony nem éppen a női nem kiváltsága volt hordani.

J.Harrington jóvoltából 1596-ban elkészült az első vízöblítéses WC. 1890-ben már WC papírt is gyártottak ehhez a művelethez.

1739-ig a nők és a férfiak egy helyen végezték a dolgukat, míg nem egy párizsi kocsma tulajdonosa úgy döntött külön választja a nemeket.

- Nagy Szilvia  -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top