Kórház és könnyek 2.rész – A látogatás

2008. 11. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezzel szemben a gyerekednek kifejezett érdeke, hogy a találkozások és főleg az elválások ne zaklassák fel újra, és újra, hiszen a betegsége miatt amúgy is érzékenyebb. Emellett a legyengült szervezetű, beteg gyerek számára káros az, ha a felnőttek a kórházon kívüli világból különféle bacilusokat hoznak be, a látogatások alkalmával.

Ezért ne sértődj meg, és ne vedd zokon, ha esetleg a gyerekosztályon a látogatások számát igyekeznek ritkítani. Ennek mindig komoly oka van, és többek között a saját gyermekednek is árthatnál azzal, ha az esetlegesen ilyen intézkedéseket különféle cselekkel és utánjárásokkal módosítani szeretnéd.

Ez sokszor a kórházi rendhez tartozik, és minthogy a rend elsősorban és mindenek felett a beteg gyerekek érdekét szolgálja, ezt mindenkinek tiszteletben kellene tartania.

Talán a leggyakoribb kérdés, amit a szülők, hozzátartozók az orvosoknak és a nővéreknek feltesznek, hogy mit hozhatnak a kicsinek, ez a kérdés általában kizárólag az ennivalóra vonatkozik.

Ennek legkönnyebben érthető oka talán az, hogy a szülők félnek attól, hogy gyerekük le fog fogyni. Tudják, hogy a betegség általában bizonyos fokú leromlással jár, és ez ellen szeretnének tenni valamit, meg szeretnék óvni a gyermeküket.

Ezen kívül főként azért akarnak mindenáron ennivalót vinni a gyereknek, mert ez az egyetlen közvetlen kapcsolat, amely megmaradhatna a szülői gondviselés és a beteg gyerek, vagy beteg kisbaba között. A gyerek a kórház rendje, szabályai között marad, az orvosokra, nővérekre bízva, s az egyetlen dolog, amivel a szülő – úgy érzi – segítheti a gyerekének gyógyulását, az, hogy ennivalót visz neki a kórházba. Akármilyen okból is fakad a szülőknek e kívánsága, számolni kell azzal, hogy néha keresztülvihetetlen.

A gyerekek a különböző betegségek következtében mindenképpen veszítenek a súlyukból. Ha ez a súlyveszteség jelentős, és káros hatású, akkor az orvosok tenni fognak róla, hogy valamilyen módon megindítsák a súlynövekedést. Ha nem jelentős, akkor a betegség egyszerű velejárójának tekinthető, és a gyógyulás után hamar ki fog egyenlítődni. Téves dolog azt hinni, hogy ezt a súlycsökkenést valamilyen, esetleg szakszerűtlen módon erőszakolt etetéssel, vagy a szülők által hozott ételekkel meg lehet akadályozni.

A gyermekek orvosi kezelésének egyik legfontosabb része a helyes étrend. Ez az étrend, a gyerek kórházba kerülése, tehát a betegség legkomolyabb szakasza idején bizony elég szigorú.

Ilyenkor elsősorban a betegséget okozó baktérium, vagy vírus leküzdése, esetleg a beteg gyerek folyadék- vagy anyagcsere zavarának gyors helyreállítása  a lényeg. A betegség előtti testsúly visszanyerése, a zsírpárnák újbóli lerakódása még várhat addig, amíg a betegséggel vívott első nagy csata véget nem ér. Ha az első nagyobb veszély elmúlt, akkor következhet már a hízás is.

A betegségeknek időbeli lefolyásuk van, ezért egyes szakaszaikban más és más jellegű étrendre van szükség. Ez a fajta étkezési mód a kórházakban szabály szerűen működik, az ételeket szakszerűen, az orvosok kívánságának megfelelően készítik el a betegek számára.

A gyerek gyógyulását hátráltatja minden olyan étel, amely nem tartozik bele a pontosan megállapított étrendbe. Próbáld meg elhinni, hogy gyereked mindent meg kap a kórházban, amire szüksége van, illetve csak azt kaphatja, ami nem árt neki, ami nem akadályozza a gyógyulását. Az egyetlen, amit nyugodtan bevihetsz neki, az ásványvíz, vagy esetleg a friss nyers gyümölcsféle, alma, narancs. Ennek behozatala ellen a kórház személyzete előzetes megbeszélés után általában nem szokott kifogást emelni.

Kapcsolódó anyagok:

$$1839$$

$$1889$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top