Környezet- és pénztárcakímélő tippek

2011. 05. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A környezetvédelem egyik alappillére, hogy egyéni szinten átgondoltan gazdálkodjunk a forrásainkkal, a lehető legkevesebb szemetet termeljünk, kutassuk fel, van-e lehetőség újrahasznosításra. A következőkben erre adunk néhány könnyedén megvalósítható ötletet, melyekkel nem csak a Földet óvjuk, hanem a pénztárcánkat is.

A méret a lényeg

A sokáig eltartható és nem romlandó fogyasztási cikkekből – ásványvíz, étolaj, liszt, mosópor, folyékony szappan – érdemes a nagyobb kiszerelést választani. Ezeknek az ára ugyanis kedvezőbb szokott lenni, mint a kisebbeké, ráadásul kevesebb szemetet termelünk velük.

Milyen táskád van?

Te is azok közé tartozol, akik minden egyes vásárlásnál új szatyrot vesznek? Ideje búcsút inteni ennek a szokásnak. Szerezz be például egy kosarat vagy vászontáskát erre a célra, de az is jó ötlet, ha mostantól olyan műanyag reklámtáskákat használsz, melyek nemcsak hogy biológiai úton lebomlanak, de az üzletek még ingyen ki is cserélik őket, mikor már használhatatlanná váltak.

Pörögj takarékos üzemmódban

A háztartási gépek egyik rossz tulajdonsága: előbb-utóbb tönkremennek. Ha újat kell venned, energiatakarékosat válassz. A fényforrásaid is legyenek azok. Nagyon nem mindegy, hogy egy óra alatt 11 vagy 60 wattot fogyasztasz – neked se, és a Földnek se.

Áramtalaníts

Kis piros pont a tévén, monitoron, DVD lejátszón, azaz a stand by üzemmód, ami biztosítja, hogy a készülék könnyen bekapcsolható legyen. Hosszú távon mindenki jobban jár, ha használaton kívül teljes mértékben áramtalanítja az elektromos készülékeit, hiszen ez a készenléti állapot az áramszámla 5-10%-át is kiteheti.

Lépcsőzz!

Orvosilag nem ellenjavallott? Kivételesen nincs nálad egyetlen nehéz, tömött táska, szatyor se? Akkor a lift helyett irány a lépcső! Így egyrészt növelheted a fittséged, másrészt pedig jó érzéssel tölthet el, hogy annyival is kevesebb áramot fogyasztottunk a Földön.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top