Kövér a gyerek?

2008. 03. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Manapság már rengeteg diéta, étrend kiegészítő, fogyókúrás gyógyszer ismert, amelyek egytől egyig garantálják a biztos fogyást. De mi van akkor, uram bocsá’, ha ezek mégsem válnak be? Hová forduljon a kétségbeesett szülő elhízott gyermekével, vagy a már elhízott felnőtt? A válasz egyszerű: a tévé távirányítójához.

Amerikai orvosok egy új kutatást végezve megállapították, hogy gyerekek esetében látványos testsúly csökkenést érhetünk el, ha a szülők megerősítik akaratukat és eltiltják csemetéiket a tévé, és számítógép nyújtotta örömöktől. Ez persze nem könnyű feladat, hisz a legtöbb felnőtt is nehezen válik el a képernyőtől, nemhogy egy gyerek. Őket még nehezebb levágni erről az „információs” köldökzsinórról.

Azonban azok a szülők, akik képesek voltak betartatni ezt a médiamentes diétát gyermekeikkel, azt tapasztalták, hogy a gyerekek több időt töltöttek a szabadban, ritkábban jutott az eszükbe a gyorséttermek legújabb játék- és élelmiszer kínálata, és lassan elkezdték visszanyerni egy átlagos testsúlyú gyermek külsejét.

Persze kérdés, hogy ezt a felnőttek, vagyis mi, miért ne tudnánk betartani? Nekünk sem lenne nehezebb fogyni, ha esténként sétálni mennénk ahelyett, hogy lerogyunk a tévé elé. Ám a probléma a mi esetünkben annyi, hogy majd ki kódolja le a tévét, számítógépet? Hisz a felnőtt lét hátránya, hogy már mindenben magunk döntünk: legyen az egy gyorséttermi menü, vagy egy torna bérlet megvásárlása.

De ha nem akarunk lemondani a tévé nyújtotta „örömökről”, akkor javasolhatunk néhány egyéb mozgási lehetőséget, amelyek igen jó zsírégetők és nem kerülnek semmibe.

Az egyórás nagytakarítás, ami így húsvét előtt éppen ideális is több mint 500 kalóriát éget el szervezetünkben. Az 5 perces fogmosás eredményeként nem csak egészséges és tiszta fogakra tehetünk szert, hanem 17 kalória mínuszra is. De a nagybevásárlás (285), vasalás (179), diszkó (317), séta (243) is hatásos módja egy fogyókúra beindításának. És, hogy a fiúkat se hagyjuk ki a jóból: a fűnyírás (380), a foci (549), a favágás (486) kalóriát emészt fel egy óra alatt bennük is.

De ha valami szenvedélyesebbhez lenne kedvetek, akkor is vannak javaslataink. Ugyanis a szex a leghatásosabb testmozgások egyike. Ne felejtsétek, hogy a hálószobában akkor legintenzívebb a testmozgás, ha ti lányok a nyeregbe kerültök, így tíz perc alatt 270 kalóriát is elveszthettek a gyönyör pillanataiban.

Végül talán el kellene gondolkoznunk, hogy ne a genetikát, étteremláncokat, reklámokat, és vastag csontokat hibáztassuk, hanem életünkben felvállaljuk a felelősséget, és megkeressük magunkban a bátorságot, hogy a távirányító után nyúlva mi is betartsuk a gyermekeinknek szánt tanácsokat.

 Kapcsolódó fórum:

$$f2$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top