Légúti betegségek

2008. 12. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A légcső a végén kettéágazik, egyik ága a jobb, a másik a bal tüdőbe hatol, a tüdő szivacsszerű szövetében elágazik, s ezek a hörgő (bronhchus) ágak egyre kisebbekre  oszlanak, mint ahogyan a fa vastag ága is egyre vékonyabbakra oszlik. Csakhogy a hörgők és hörgőcskék nem tömörek, hanem egyre kisebb keresztmetszetű csövek és csövecskék. Végül minden hörgőcske egy pici, gombostű fejnél is kisebb hártyás falú gömböcskében, léghólyagban végződik.

Sok kicsi sokra megy, az összes tüdőléghólyag kiterítve egy teniszpálya területét tenné ki. A léghólyag külső oldalát behálózó vérerekben áramló vér és a léghólyagokban lévő levegő között történik a légcsere, gázcsere. A vér leadja a széndioxidot ‒ ez kilégzéssel távozik, és felveszi magába az oxigént.

Felső légútnak nevezzük a garatot, a gégét, és a légcsövet, alsó légútnak a hörgőket és a léghólyagokat. Gyulladás keletkezhet a légút bármelyik részén és a tüdőkben is, egyik vagy mindkét oldalán, felső és alsó részen egyaránt: garat-, gége, légcső-, hörghurut és tüdőgyulladás.

Ez többnyire lázzal, fájdalommal, köhögéssel, váladék ürítéssel jár. A gyulladást baktérium, vírus, vagy belélegzett ingerlő gáz, por okozhatja, hogy ha hajlamos rá a beteg, mert szívbaj miatt vagy más okból rossz a vérkeringése, dohányzás miatt érszűkülete van.

A szervezetből (belülről) a vérből a tüdőben a léghólyagokba, majd hörgőkbe kiválasztódó salakanyagok, bomlásos gázok, méreganyagok is gyulladást, váladék kiválasztást hozhatnak létre. A tüdő szövetének gyulladása, vérbősége, mely váladékképződéssel jár, a tüdőgyulladás.

A garattól a hörgőcskékig az üregeket és csövecskéket nyálkahártya béleli. Gyulladáskor ez kivörösödik, megvastagszik, (egyébként papírvékony), nyákkal, nyálkával, gennyel fedetté válik. Ez a váladék köhögésre ingerel, a köhögés gyógyító kísérlet a váladék eltávolítására, és nehézlégzést okoz, mert beszűkíti a légutakat.

A garat gyulladása huruttal, torok kaparás-érzésével, rekedtség jár. Sokszor a légutakban túl tapadós, sűrű és túl sok nyák képződik, s ez újra meg újra köhögésre ingerel, mert nem sikerül, vagy csak részben sikerül eltávolítani.

Igen gyakori megbetegedés a felső légúti hurut, köznapi nyelven: hűlés, meghűlés.

Ez többnyire garat- és légcsőhurut, mandulagyulladással vagy a nélkül, torokfájással, köhögéssel, hőemelkedéssel, légcsőfájdalommal jár.

Étvágytalanság, rossz közérzet, fejfájás, és izomfájás is kísérheti. Mindezeken felül a hányinger, szédülés, magas láz már az influenzára jellemző. A „hűlés” legenyhébb formája.

A következő részben a légúti betegségek gyógynövényekkel való kezeléséről olvashattok.

Kapcsolódó anyagok:

$$1786$$

$$922$$

$$108$$

$$2121$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top