Lengyel saláta
Hozzávalók
10 dkg rizs vagy egy zacskós rizs. (Ehhez a salátához utóbbit szoktam használni)
2 féle paprika (piros pritamin és sárga édes)
1 db alma
10 dkg trappista sajt
2-3 db közepes kovászos vagy savanyú uborka
1 db vöröshagyma
2-3 db tojás
1 tubus majonéz, 2 dl tejföl
só, bors, ízlés szerint
A tojást föltesszük főzni, a rizst, ha nem zacskósat választottunk, kis olajon megfuttatjuk, majd fölengedjük vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. (A zacskós rizst puhára főzzük.) Míg elkészül felszeleteljük kis kockákra a paprikákat, a hagymát, a megpucolt almát, az uborkát és a sajtot. Egy nagyobb salátás tálat választunk és a felszeletelt finomságokat egybe öntjük. Ha elkészült a tojás, megpucolva szintén kockára vágjuk, és a tálba öntjük. A rizst szintén beletesszük. Majonézt tejföllel vegyítünk, és a salátánkra öntjük. Két villával elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a hűtőbe tesszük. Néhány óra alatt érnek össze az ízek.
Legjobb ezzel kezdeni az ételsor elkészítését. Kiválóan alkalmas köretnek húsok mellé vagy csak kenyérrel reggelire is.