Levegőt a bőrnek!

2009. 02. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legjobb minőségű krémek, hidratálók, és kozmetikai kezelések használata is hiábavaló, ha az elhasználódott hámsejtek miatt nem tudnak kellően felszívódni az értékes tápanyagok. Ráadásul a fénytelen, egyenetlen arcbőrön nem mutat igazán jól a legdrágább smink sem.

A nagy kozmetikai cégeknek szinte mindegyike piacra dobott már valamilyen peeling terméket, ezért nagyon sokféle bőrradír kapható: a legtöbbet felvitel után hagyni kell száradni, aztán finoman ledörzsölni, némelyik kisebb-nagyobb szemcséket tartalmaz. Körkörösen és kíméletesen átdörzsöljük vele a bőrt, majd leöblítjük vízzel. Semmiképpen sem bonyolult, vagy időigényes művelet ez, maximum 15-20 perc alatt tetőtől talpig elvégezhető arcon-testen egyaránt.

A teljesség igénye nélkül ajánlok néhányan közülük, ami már kipróbált és bevált: Apotheke Scheller, Kovaföldes arcradír, Nivea B5 vitaminos arcradír, Anaconda arcradír, Swiss Formula sárgabarackos radír. Érzékeny bőrűeknek is kiváló a Clinique 7 Day Scrub Cream, és  remek Aldo Vandini frissítő peelingje is (barackos-citromos). Áraik 1000 - 6000,- Ft között mozognak, ám akad ennél jóval olcsóbb megoldás is: az adagonként csomagolt Peel off maszk a Balea-tól (199 Ft!). Érdekes tipp: radírozás után öblítsd át az arcod tehéntejjel, majd azt is öblítsd le!

Fontos azonban, ha peeling terméket vásárolsz, feltétlenül nézd meg, hogy milyen bőrtípusra való – csak olyat használj, ami a tiédnek megfelelő.

Ha érzékeny és száraz a bőröd, mindenképpen apró szemcsés bőrradírt válassz. 

Zsírosabb és mitesszeres a bőrűek először meleg vízzel puhítsák fel a bőrüket és utána radírozzanak, úgy sokkal jobb eredményt érnek el! A szem környékét – ez a legérzékenyebb terület – mindig hagyd ki!

Kitűnő hatású bőrradírt készíthetünk házilag mi magunk is a következő módon: 2 evőkanál joghurthoz (elpusztítja a kártékony baktériumokat) adjunk 1,5 kávéskanál zabpelyhet (eltávolítja a szennyeződéseket, és simává teszi a bőrt), valamint ½ kávéskanál korpát (mélyen a pólusokba szívódva tisztít és eltünteti az elhalt hámsejteket). A keverékhez adjunk 1-2 csepp illóolajat. Száraz és normál bőrre: kamilla, geránium, szantálfa. Zsíros bőrre: cédrus, bergamot FKM, geránium. Öregedő bőrre: tömjén, mirha, szantálfa. Az extra száraz bőrűek mézet is tehetnek a készítményhez, az táplálja és puhítja a bőrt. Ez az adag 2 alkalomra elég, egy hétig tárolható a hűtőben.

A test radírozása is fontos: ott is éppen úgy el kell távolítani a felső hámréteget! Kaphatók kifejezetten testradírok, de akadnak olyan tusfürdők is, amelyek tartalmaznak apró radírozó szemcséket. Testradírozásnál használhatsz dörzspárnát, vagy növényi rostból készült luffát, - de azért ne dörzsöld pirosra magad!

Ebből is vannak persze drágább és olcsóbb termékek, nagyságrendileg árfekvésben hasonlóak mint az arckészítmények. Rendkívül jó a Lierac testradír, és a Shiseido is – a legmagasabb luxus termékek egyike – ezek ára tíz és tizenötezer forint között mozog, ám hatásosak az olcsóbb, Avon , Oriflame vagy Balea test peelingek is.

Testradír készítéséhez is van egy jó ház recept, kipróbáltam – hidd el, hogy érdemes! Felaprítasz kb. 10 mentalevélkét, ráfacsarod 1 lime vagy citrom levét, hozzáadsz 10-15 dkg kristálycukrot (ezt helyettesítheted durvább tengeri sóval is, csak az kicsit intenzívebb a bőrnek), majd hozzáöntesz annyi olívaolajat, hogy krémszerű állagot kapj.  A  fürdőkádba állva alaposan átdörzsölöd magad, majd kellemes langyos zuhany alatt leöblíted. Isteni!

Látványos az eredmény: sokkal simább, elevenebb lesz a bőröd, arról már nem is beszélve, hogy a szoli, napozás és smink milliószor szebben mutat majd!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top