Magas a vérnyomása? Egyen csokit!

2010. 06. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szakemberek szerint a magas vérnyomásban szenvedőknél igen látványos hatás érhető el a csokoládé révén. A fincsi édességnek köszönhetően öt év alatt 20 százalékkal csökkenhet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélye. A csokoládé - különösen az étcsokoládé - ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amik tágítják az ereket, így a vér szabadabban áramolhat, a vérnyomás pedig csökken.

"Nincs minden esetben szükség gyógyszeres kezelésre" - nyilatkozta  Dr. Karin Ried, a témában végzett legfrissebb kutatás vezetője a Telegraphnak. Az Adelaide Egyetem szakembere munkatársaival 15 korábbi tanulmány eredményeit is felhasználta vizsgálódása során. A rengeteg adat összesítése során feltűnt, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztottak csokoládét, csökkent a vérnyomás, kb. 5 százalékkal. A normál vérnyomásúaknál pedig nem tapasztaltak eltérést az édesség hatására. A Telegraph külön megemlíti, hogy Nagy-Britanniában mintegy 15 millió ember szenved hypertoniában, de az esetek felében még nem is diagnosztizálták a problémát. Hazánkban körülbelül 2 millióra tehető a magas vérnyomással küszködők száma, de sokak szerint ez a szám a jövőben emelkedni fog.

Az eredményeket a BMC Medicine folyóiratban tették közzé. A következő kutatás azt deríti majd ki, mekkora az ideális napi csokoládéadag, ami hatékonyan csökkenti a vérnyomást, viszont nem okoz elhízást vagy egyéb egészségügyi problémát.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top