Magyar tervezője van a luxus sportautónak

2010. 06. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fiatal magyar formatervező, Tárnok Zsolt és az olasz autóműhely, a Faralli & Mazzanti Autó között 2007-ben megkezdett együttműködés nyomán született különleges autó  egyike annak a tíz darab autónak, melyet a Faralli & Mazzanti a fiatal designer tervei alapján készített el. Az autó értéke 107,8 millió forint. Az olasz műhely a budapesti premierre egy különleges kiadást is készített a magyar ügyfeleknek.

A Vulca egy kis szériás, kézzel készített luxus sportautó, amelyből mindössze tíz darabot fognak összeszerelni. Az autókat az egyedi forma és az exkluzív minőség mellett a legújabb technológiák jellemzik, így a Vulca S-t 6,0 literes, 630 lóerős V10-es, a Concorde Editiont pedig 4,4 literes V8-as motor hajtja.  A hátsókerék meghajtású autó áttételezését egy kormányról is kapcsolható, hétsebességes automataváltóval oldották meg, amely kettesben 100 km/óráig, négyesben 200 km/óráig húz, ott pedig még hátravan három sebességi fokozat. A végsebesség így 335 km/óra. Listaára 385,000 euró.

Tárnok Zsolt a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett, ahol ipari és formatervezést tanult, majd további egy évig Olaszországban jármű dizájn szakon bővítette tudását. Az új projekttel kapcsolatban elmondta: „Az érdeklődés meglehetősen nagy és lényegében folyamatos, pozitívak a visszajelzések nemzetközi szinten a potenciális vevők körében és a szaksajtóban is.

A vevők számára az egyedi kialakításon túl leginkább az vonzó, hogy az ilyen mértékben limitált szériás autók folyamatosan növelik az értéküket, tehát befektetésnek is kiválóak. Az autót a tulajdonosok előzetes megrendelése után kezdik el gyártani, mivel a kizárólag kézzel készített sportautó legyártása 6-8 hónapot vesz igénybe. Az alumínium karosszéria legkisebb részletét is kézzel gyártják le és szerelik össze, és csak a Rosso metálfény lefújása egy hetet vesz igénybe.

Vulca V12

A tíz példány elkészülését követően nem ér véget Tárnok Zsolt közös munkája az autógyártóval, mert folyamatosan új projektek formálódnak és indulnak el, így többek között egy extrém sport kategóriájú, és még néhány, a mindennapokban használható autó készül el a jövőben.

Fotók: Google



Szerző

donna.hu



Scroll to Top