Hozzávalók a kalácshoz: 50 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 5 dkg mazsola és a tetejére 1 tojás Hozzávalók a töltelékhez: 2,5 dl tej, 37-38 dkg darált mák, 10 dkg darált mandula, 10 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg felaprított natúr pisztácia, 2 db tojás, 10 dkg marcipánmassza, 10 dkg aszalt sárgabarack, 1-2 ek sárbaracklekvár A tetejére: porcukor
Először elkészítjük a kovászt. Langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos, 40-50 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. (ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig még rugalmas, akkor még keletlen).
A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos. Ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük az asztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük (kb. 1-1 óra 20 perc). A töltelékhez a tejet felforraljuk. A tűzhelyről levéve belevegyítjük a darált mákot, mandulát, kristálycukrot, vaníliás cukrot és kevés kivételével a pisztáciát. Miután kihűlt, egyesével beledolgozzuk a két tojást. A marcipánt és az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk. A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kb. 20x40 cm-es lapokká nyújtjuk.
Megkenjük a mákos masszával, a hosszanti oldaluknál kb. 2 cm-es sávot szabadon hagyunk. A marcipánból és a sárgabarackból keveset félreteszünk, a többit a mákmasszára szórjuk. A tészta lapokat a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük és összefonjuk. A fonatot margarinnal kikent 26 cm-es, koszorú alakú formába fektetjük. Tetejét bevagdossuk, pisztáciával, marcipánnal, sárgabarackkal megszórjuk, és kb. 30 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, 35 perc elteltével, alufóliával letakarjuk. A mákos kalácskoszorút rácsra téve kihűtjük, majd a formából kivesszük. Tetejét megkenjük a megmelegített, átpasszírozott sárgabaracklekvárral, és száradni hagyjuk. Végül porcukorral meghintjük.
Köszönjük szépen Kis Hercegnek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.