Mátrai borzas
1.5-2 kg héjába főtt krumpli
1 kg vékonyra szeletelt hús (tarja)
5 dkg vaj
10 dkg prézli
3 szelet füstölt szalonna
20 dkg reszelt sajt A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom. A füstölt szalonnát beirdalom. A sajtot lereszelem. A húst paprikás lisztbe megforgatom, hirtelen kisütöm. A tepsit kivajazom, prézlizem. A krumplit a tepsibe reszelem, szélesebb csíkokra, majd a paprikás lisztbe hirtelen megsütött húsokat elterítem, majd újból reszelem rá a burgonyát. A sütő zsiradékot egyenletesen rálocsolom. Reszelt sajttal az egészet betakarom, elosztva a füstöltszalonnát is rárakom, majd aranysárgára a sütőbe megsütöm.
Amikor megsült kockára vágom és tálalom.