Medvehagyma – nem csak mackóknak

2011. 03. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Végre itt a tavasz, és ezzel együtt egy időre ismét elfeledhetjük a fagyasztott, konzervált, messzi országokból szállított zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen hamarosan ránk zúdítja a természet bőségszaruját, melyből már így március végén, április elején is csemegézhetünk, például medvehagymát (allium ursinum).

 

A kígyóhagyma, salamás, poroszhagyma néven is ismert növényről azt rebesgetik, hogy a barnamedvék előszeretettel csemegéznek belőle. Azonban nem csak a brummogó bundások kerekíthetnek az ízében a fokhagyma és snidling aromáit idéző növényből pompás lakomát, hanem mi is.

Ráadásul a gasztronómiai élvezet mellett az egészséges jelzőt is kipipálhatjuk. A fokhagymával rokonságban álló medvehagyma ugyanis kiváló méregtelenítő hatással bír, emellett a rakoncátlankodó bélrendszert is megzabolázza, és a magas vérnyomást is segít lejjebb nyomni. Hogyan is készítsük hát el? A legegyszerűbb, ha a leveleit apróra metéljük, és meghintjük vele a vajas kenyerünket, szendvicsünket. Ám tovább is léphetünk ezen a ponton:

Tejszínes medvehagyma-krémleves:

Hozzávalók (4 személyre):

-          15-20 dkg medvehagyma-levél

-          1dl tejszín

-          1 ek. finom liszt

-          1db húsleveskocka

-          só ízlés szerint

-          őrölt bors ízlés szerint

-          2 db tojás

-          1dl tejföl.

A húsleveskockát feloldjuk kb. 6 dl vízben és 1-2 percig főzzük benne a medvehagyma-leveleket, majd összeturmixoljuk. A tejszínnel csomómentesre elkevert liszttel behabarjuk és sóval, borssal ízesítjük, majd még egyszer kiforraljuk. Tálaláskor tejföllel és főtt tojáskarikákkal díszítjük.

 

Medvehagymás fasírt:

Hozzávalók (4 személyre):

-          50 dkg darált hús

-          2 db nyers tojás

-          2 db főtt tojás

-          1 fej vöröshagyma

-          4 gerezd fokhagyma

-          1 ek. olaj

-          1 csomó medvehagyma

-          1db áztatott zsemle

-          só, bors, ételízesítő, ízlés szerint

-          zsemlemorzsa

-          olaj – sütéshez

A darált húst összekeverjük az olajon megpárolt vöröshagymával, a péppé zúzott fokhagymával és az apróra vágott medvehagymával. A főtt tojást villával összenyomkodjuk és a masszához adjuk, majd a nyers tojást, a beáztatott, majd jól kinyomkodott zsemlét is hozzáadjuk, és ízlés szerint fűszerezzük.

A masszából kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.

 

Medvehagymás pogácsa:

Hozzávalók:

-          40 dkg liszt

-          1cs. szárított élesztő

-          1tk. só

-          1dl tejföl

-          20 dkg margarin

-          1 tojás

-          sajt

-          medvehagyma – két kisebb vagy egy nagyobb csokor

A lisztet, élesztőt, margarint, tejfölt és sót összegyúrjuk, majd fél órára félretesszük pihenni. Az idő leteltével a tésztát kinyújtjuk, megszórjuk egy maréknyi felaprított medvehagymával. A tésztát összehajtjuk, újra kinyújtjuk és megint megszórjuk, egészen addig végezzük ezt a műveletet, míg el nem fogy a hagyma. Ekkor a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét bevagdaljuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk sajttal, és kb. 200 fokos sütőbe tesszük, addig sütjük, míg a pogácsák meg nem pirulnak.

Habár ízletes és egészséges, a medvehagyma enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló hatással bír, fogyasztása véralvadásgátló szerek szedése esetén nem javallott. Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!   



Szerző

donna.hu



Scroll to Top