Megdöbbentő tények a terhesség alatti passzív dohányzásról

2011. 05. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A terhesség alatt passzív dohányzásnak kitett nők magzatainál sokkal nagyobb arányban fordulnak elő születési rendellenességek és a halva születés.

A Pediatrics című szakfolyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint a halva születés 23, a születési hibák esélye pedig 13 százalékkal gyakrabban fordul elő azoknál a nőknél, kik a terhességük alatt dohányos házastárssal éltek együtt, vagy rendszeresen olyan közegben fordultak meg, ahol a dohányfüst káros hatásainak voltak kitéve.

A kutatók a tanulmány összeállításánál 19 korábbi vizsgálat eredményét vetették össze. A résztvevő nők egyike sem volt aktív dohányos, a legtöbb esetben az apák, kisebb mértékben más családtagok tették ki a dohányfüst veszélyének a várandós hölgyeket. A kutatók úgy vélik, a születési rendellenességek nagyobb száma a cigarettázó apák gyermekeinél azzal is magyarázható, hogy a dohányfüst a spermiumok minőségét is rontja és ez kihatással van a terhességre, a szülésre is.

"A nőket meg kell védeni a passzív dohányzástól a fogamzás előtt és a terhesség alatt végig" – hangsúlyozta Jo Leonardi-Bee, a Nottinghami Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top