Oszama bin Ladent megölték

2011. 05. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vasárnap (május 1.) az amerikai hadsereg katonái megölték Oszama bin Ladent egy pakisztáni városban!

Az akcióban az amerikai oldalon nem volt személyi veszteség, az al-Kaida terrorszervezet emberei közül bin Ladenen kívül négy katona halt meg. A terroristavezér holttestét az amerikai hadsereg kihozta Pakisztánból, hogy egyértelmű bizonyítékot szolgáltassanak a kételkedőknek. (Egy tisztázatlan eredetű felvétel kikerült az internetre, a pakisztáni állami televízió "jóvoltából". ITT megtekinthető. Vigyázat, felkavaró kép!)

Az amerikai elnök a Fehér Házból közvetített élő adásban jelentette be a hírt vasárnap este. Barack Obama elmondta, hogy múlt héten adott parancsot bin Laden megölésére, miután úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információ áll rendelkezésre az akció végrehajtásához, és lehetőség is van rá. Obama hozzáfűzte, hogy az akcióban katonái a pakisztáni terrorelhárítással működtek együtt. „A csoport tűzharcban ölte meg bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Az akcióban az amerikaiak közül senki nem esett el. A katonák ügyeltek arra, hogy polgári lakosok ne essenek áldozatául a műveletnek.” – fűzte hozzá  az amerikai elnök.

Az AFP hírszerzői szerint az Oszamán kívüli négy áldozat (három férfi és egy nő) között Oszama egyik fia is ott volt. Az AFP hozzáfűzte, hogy a másik két férfi feltehetően bin Laden futáraként dolgozott. Az illetékes szerint a tűzharcban életét vesztett nőt az egyik későbbi férfi áldozat használta élő pajzsként.

"Igazságot tettünk" – jelentette ki Obama és hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak az al-Kaida elleni harca nem az iszlám elleni háború, mint ahogy ez az akció sem "az iszlám ellen irányult, mert bin Laden nem volt muzulmán vezető".

A Fehér Ház élő adása után az Egyesült Államokban örömünnep tört ki: magán- és hivatalos szervezésű ünnepségek kezdődtek azóta az egész ország területén, de főleg a nagyvárosokban. A dollár árfolyama is rögtön emelkedni kezdett, az olaj és az arany ára pillanatnyilag csökkenőben van. Az amerikai hatóságok mindenesetre megerősítették a diplomáciai képviseletek őrzését, és óvatosságra intik a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat is.

Ismeretlen helyszínen hullámsírba helyezték Oszama bin Laden holttestét az amerikai hatóságok hétfőn - jelentették amerikai hírtelevíziók. Megfigyelők szerint az amerikai különleges szolgálatok azért temették el a tengerbe, hogy a megölt terrorista vezér földi maradványainak ne legyen ismert sírhelye, amely a későbbiekben egyfajta kegyhellyé válhat az iszlamisták számára. Hivatalos amerikai közlés azért döntöttek a hullámsír mellett, mert időigényes lett volna olyan országot találni, amely befogadja a terroristavezér holttestét.

MTI



Szerző

donna.hu



Scroll to Top