Meghalt Petrovics Emil zeneszerző

2011. 07. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

82 évesen érte a halál a Kossuth-díjas zeneszerzőt.



 



 



82 évesen érte a halál a Kossuth-díjas zeneszerzőt. A Nagybecskereken (Zrenjanin) született művész egyik legismertebb műve a Második Világháborúról szóló „C’est la guerre” (Ilyen a háború) opera, a Salome című balett, az 1959-es Ravel monográfia és az idős korában kiadott „Önarckép-álarc nélkül” című kétkötetes könyve.  Petrovics Emil dolgozott a Színház- és Filmművészeti Főiskola és a Zeneakadémia tanáraként, és a Magyar Állami Operaház igazgatójaként, illetve főzeneigazgatójaként.



Petrovics Emil sok színdarab és film zenéjét szerezte, és előszeretettel dolgozta fel a nagy magyar költők és írók verseit, prózáit. Komponált két szimfóniát, három vonósnégyest, fuvolaversenyt, fúvósötöst, zongoraversenyt.














Zeneszerzőként kétszeres Kossuth-díjas (1966 és 2006), szintén kétszer kapott Erkel-díjat (1960, 1963). Érdemes művész (1975) és kiváló művész (1982). A Hazám-díjat és a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat is megkapta, 2005-ben pedig életművéért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozták neki.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top