Mégis egészséges?!

2010. 08. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Végre egyszer egy valóban pozitív hír: a kávé és a tea nemcsak pompás élvezeti szerek, hanem valóban egészségesek is. Nyugodt lelkiismerettel szürcsölheted a kávédat, vagy teljes nyugalomban lazíthatsz egy csésze tea mellett. Mindkét italban értékes anyagok találhatók, melyek a szív- és keringési betegségektől óvnak bennünket. Hat csésze tea egy nap áldást jelent a szívnek, ezt állítja egy új holland kutatás. A sokat teázók csökkentik a szívhalálos betegségek kialakulásának esélyét.

Eddig mindig csak figyelmeztettek a koffein és a tein tartalomra. Ezek a figyelmeztetések már nem aktuálisak, hacsak nem iszod a teát és kávét literszámra.

Az utrechti Medical Center tudósai 13 éven át elemezték a szív- és keringési megbetegedések fellépését 37.514 holland embernél, akik 20-69 évesek voltak. Ezek közül 1405 ember halt meg a vizsgálati idő alatt, ebből 563 gutaütésben, és 1387 ember általános szívbetegségekben.

A résztvevőket intenzíven kikérdezték kávé- és teaivó szokásaikról, és fogyasztásuk alapján csoportokba osztották őket. Aki 6 vagy több csésze teát ivott meg egy nap, 30 %-kal kisebb kockázattal betegedett meg szívbetegségben, mint a többiek, akik csak egy csésze teát ittak, vagy egyet sem.

A sok teát ivóknál még kisebb volt a veszélye a halálos szívbetegségnek, 40 %-kal alacsonyabb, mint azoknál, akik nem, vagy csak kevés teát ittak.

A kávéivók is reménykedhetnek. Akik 2-4 csésze kávét isznak egy nap, szívbetegségben való megbetegedésük veszélyét 20 %-kal csökkentik. A vizsgálat vezetője, Yvonne van der Schouw azt nyilatkozta, hogy eredményeik azt bizonyítják, hogy a kávé- és teaivás előnyei hatnak anélkül, hogy magasabb halál rizikót váltanának ki.

A tea és kávé pozitív hatását a tudósok az azokban található antioxidánsokra vezetik vissza, ezek szabad gyököket semlegesítenek, amelyek rövid életű molekula töredékek a testben, és az öregedés okaiként tartják számon őket.

Még egy pozitív hatását ismerték fel a kávénak. Aki négy csésze kávét iszik naponta, az csökkenti a veszélyét annak, hogy száj- vagy torokrákot kapjon. Ezt a Salt Lake City Egyetem kutatói derítették ki. Felfedezésük szerint, aki naponta 4 vagy ennél több csésze koffein tartalmú kávét iszik, annak 39 %-kal alacsonyabb kockázata van a rákra, mint az összehasonlításban szereplő csoport tagjainak, akik nem kávéztak.

A Drezdai Élelmiszerkutató Intézetben kiderítették, hogy a kávé pörkölésénél olyan anyagok keletkeznek, úgynevezett melanoidinok, amelyek az emberi testben a rákos sejtek létrejöttét fékezik. Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy a koffein, amely a teában is megtalálható, magas koncentrációban méreg. Összeszoríthatja az agy véredényeit és fékezheti a vérellátást.

Tehát egy csészécske vagy több is csodálatos a számodra, a túl sok azonban megárthat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top