Mesterséges intelligencia, mesterséges szex

2008. 04. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

David Levy a „Szex robotokkal: Az emberek és gépek közti kapcsolat evolúciója” című könyve, amely tavaly jelent meg, pont ezt tárgyalja. Szerinte 50 éven belül már elérhető lesz mindenki számára a mesterséges szerető. Ráadásul Levy úgy gondolja, hogy ennek csak jó hatásai lesznek az emberiségre. Hisz azok, akik nehezen nyílnak meg mások előtt, azok, akik nem elég vonzóak, vagy azok, akik valami különlegesre vágynak, könnyen megkaphatják majd, amire testük-lelkük vágyik.

Persze Levy elképzelései nem új keletűek. Számos hollywoodi alkotás végig gondolta már ezt a mi lenne, ha témát. Ott van Jude Law, aki Gigolo Joe-t játszotta az „A. I. – Mesterséges Értelem” című alkotásban, vagy a „6. napon” című film, melyben szintén megjelenik a mesterséges feleség-szexrabszolga alakja. És kétségtelen tény, hogy a filmvásznon ez működik, sőt, még izgalmasnak is nevezhető. De a való életben? Vajon tényleg tudnánk úgy élni, hogy a társunk csak kívülről tűnik élőnek, de belül tele van chipekkel, drótokkal, áramkörökkel és fémmel? Elképzelhető lenne, hogy eljön egy olyan technikai fejlettség, ahol teljesen meggyőző robotokat tudnak gyártani majd a mérnökök? Mert talán mindannyian kipróbálnánk kíváncsiságból egy ilyen mesterséges szeretőt, ha elég meggyőző és életszerű, de nem hiszem, hogy le lehetne élni egy ilyennel egy egész életet.

Levy szerint ez megoldás lenne a magukba forduló embereknek. Persze, csak még inkább magukba fordulnának, tekintve, hogy egy robot kielégíti minden igényüket. A csúnya, nem vonzó emberek is társra találhatnának. Talán. De aki elégedetlen a külsőjével az még egy robottal sem érezné jól magát, vele se lazulna el könnyebben, és még csak nem is tenne erőfeszítéseket, hogy változtasson az életén… Lehet, hogy most túl pesszimistának tűnök, pedig el tudom képzelni, hogy az ilyen androidoknak meglenne a maguk haszna és célja, hogy sokaknak tényleg segítene. De sokak életén talán csak rontana. Hisz mi lesz a világgal, ha egy fémkupactól várjuk a meleg ölelést, kedves szavakat és testi-lelki gyönyöröket?

Kapcsolódó fórum:

$$f573$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top