Mi történik, ha „új” apuka, anyuka jelenik meg?

2010. 06. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Számos előnnyel járhat, ha egy egyszülős családba érkezik egy másik felnőtt, de ugyanannyi problémát is felvethet. Minden esetben meg kell barátkozni a feleknek azzal a helyzettel, hogy egy új személy kerül a legközvetlenebb családi körbe. Nem titok, hogy legnehezebben ezt a gyermek éli meg. Az új társ megtalálása akármekkora öröm is a szülőnek, a gyermeknek lehet, hogy több időre van szüksége az elfogadáshoz.

A nehezítő tényezők között van, hogy ha a szülő fel is dolgozta a válást, esetleg a tragédiát, ettől függetlenül lehet, hogy a gyermek még nem tette túl magát mindezen. A család újjászervezése nagyban függ az előzményektől.

A következő kérdések befolyásolják az újrakezdést:

Mennyi ideig voltak együtt a szülők?

Mennyire sérült a gyerek, illetve a szülők a család szétszakadásakor?

Hogyan tudnak a vérszerinti szülők együttműködni?

Készen áll-e a szülő, illetve a gyermek egy új, harmadik fél elfogadására?

Mennyire sikerült az új életet megszokni és a múltat feldolgozni?

A kérdésekre adott válaszok tisztábban engedik láttatni a problémákat.

Számos probléma felmerülhet új családtag érkezésekor. A következőkre kell odafigyelni a leggyakrabban:

- A bekerülő új partner ne akarjon a hiányzó fél helyébe lépni, ne akarjon új anyuka vagy apuka lenni. Talán a kicsi gyermekeknél ez még működne, de az igazi szülőt ettől a szereptől nem szabad megfosztani. A gyermeknek szoros kapcsolatot kell ápoljon mindkét vérszerinti szülőjével akkor is, ha a különvált felek új párkapcsolatra tettek szert.

- A vegyes családokban előfordulhat, hogy az újonnan bekerülő tag lesz az, aki erősebben fogja a gyeplőt. A vérszerinti szülő lesz az engedékeny fél a gyerekkel szemben, míg az új szülőjelölt a keménykezű. Ilyenkor a gyermek és a vérszerinti szülő összefoghat. Ennek elkerülésére érdemes a nevelési elképzeléseket egyeztetni, egymás nézeteit elfogadni és alkalmazkodni.

- Nem szabad az új partner véleményét a gyerek, gyerekek előtt semmibe venni. Ezzel a szülői tekintélyétől lesz megfosztva, és a gyerek nemet fog mondani neki.

- Az sem megfelelő megoldás, ha a nevelőszülő mindenáron el akarja nyerni a gyermek kegyeit. A gyerekek ezt kihasználják, és így ők kerülnek nyeregbe a nevelőszülő helyett.

- Hatalmas probléma forrása, ha a már a családon kívül élő vérszerinti szülő uszítani kezdi a gyermeket exe új párja ellen. Ilyenkor az új felet szinte lehetetlen helyzetbe hozza, mert a gyerek nem érez majd ösztönzést, hogy elfogadja őt.

- Ha mind a két részről van gyerek, még nehezebbé válhat az elfogadás. Ilyenkor nem csupán az új szülővel kell, hogy megbarátkozzanak, hanem egymással is. A rivalizálás gyakori az ilyen helyzetekben.

Az új családi élet kialakuláshoz sok tapintat, megértés és alkalmazkodási képesség szükséges. El kell fogadni az új helyzetet, és az új szabályokat, meg kell tanulni közösen élni. Ezután megkezdődhet a családtagok személyiségének fejlődése az új családon belül.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top