Mi vár Bucira?

2011. 04. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Stohl Andrást a bíróság múlt héten elsőfokon 2 év 4 hónap letöltendő börtönre ítélte. Ügyvédje fellebbezett a szigorú döntés ellen, ám ha a bíróság álláspontja nem változik, kemény időszak következik a sztár életében. Mi vár rá a börtönben? Szakembert kérdeztünk.

Miközben a nép ellene, kollégái mellette kampányolnak, Buci keményen dolgozik tovább. Naponta vannak színházi munkái, és bár tegnap lelki állapotára hivatkozva visszavonult a tévézéstől, egészen eddig az RTL stúdiójában is gyakran megfordult. A színész és műsorvezető rezzenéstelen arccal, profiként végezte munkáját. Ez persze nem menti fel tette alól, de mindenesetre sokaknak szimpatikus. Ők azok, akik szerint a 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetés példanélküli módon sok. Dr. Ruttner György (aki egyébként Stohl András harmadik ügyvédje) is egyetért ezzel.

Stohl és ügyvédje benyújtották fellebbezésüket egy enyhébb ítélet reményében. Dr. Ruttner György a Mokkában nyilatkozott hétfőn reggel: Stohl András megbánta tettét, de ezt a bíróság nem vette kellően komolyan. Ha figyelembe vették volna, akkor nem szabadott volna ilyen súlyos büntetést kiszabni - mondja. Az ügyvéd szerint elképzelhető, hogy az elsőfokú bíró ítélete a nyilvánosságnak is szól, hiszen sztár lévén az emberek odafigyelnek Bucira, így sokakhoz eljut az üzenet, hogy ittasan vezetni márpedig senkinek sem lehet.

Stohl András egy bulvárlapnak tett nyilatkozatában mondta el: felfüggesztett börtönbüntetéssel és anyagi kártérítéssel kiegyezne. Ha azonban ez nem jön össze, nehéz időszak vár a műsorvezetőre.

Elmondható, hogy azok, akik ilyen jellegű szakmát választanak (előadóművész), általában extrovertáltak. Szükségük van a figyelemre, szereplésre, keresik az ingereket. Ha pedig valakinek lételeme a népszerűség, annak elvesztése komoly következményekkel járhat, mondja az általunk megkérdezett pszichológus. A veszteségélmény depressziót okoz, aminek általános tüneteit senkinek nem kell bemutatnunk: az önértékelés drasztikus csökkenése, hullámzó kedélyállapot, agresszió kísérik a pszichés betegséget.

A népszerűség elvesztése tehát önmagában is súlyos problémákat okozhat, amivel a hírességnek már most is meg kell küzdenie, ám ha nem sikerül kijárni a felfüggesztett büntetést, ennél sokkal keményebb dolgok is várnak rá.

A börtön a kevésbé ellenálló egyéneknél gyakran okoz változásokat a személyiség szerkezetében, mondja a szakember. A korlátozott szabadság érzelmi stresszt eredményez. Általánosságban ilyenkor a legnagyobb gondot a külső személyek elvesztése okozza, mivel a kapcsolataink teszik elviselhetővé a jelenünket. Ezt nevezik szaknyelven börtönártalomnak, aminek hatásai szintén rendkívül súlyosak, az önbecsülés teljes elvesztését, de akár kóros pszichés tüneteket, például szorongást is okozhat.

Arra a kérdésünkre, hogy mint híres ember, mi várhat odabent Bucira, két válasz is lehetséges. A pszichológus szerint nem biztos, hogy lesznek majd problémái, mivel a börtönben hierarchia van, melyben a fogvatartott helyét az elkövetett bűn, illetve a külső szociális helyzete határozza meg. Ebből a szemszögből Buci jó pozícióban van, hiszen nevét mindenki ismeri, a jelenlegi ügytől eltekintve sokan kedvelik, becsülik. Ám van egy másik lehetőség is. Mivel odabent egészen más szabályok érvényesek, az is előfordulhat, hogy ismertsége hátrányára válik, hiszen névtelenül könnyebb elvegyülni és láthatatlanná válni a tömegben.

Fotó: RTL Klub/Sajtóklub/Bársony Bence, www.valóvilág.hu

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top