Milyen az igazi?

2011. 06. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy kutatás szerint a férfiak szeretik, ha egy nő mosolyog, a hölgyek viszont jobban szeretik, ha a férfiak inkább szomorkásabb arcot vágnak a róluk készült fotókon. Az Emotion nevű amerikai pszichológiai szaklapban egy különleges kutatás eredményeit tették közzé. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen non-verbális jelek befolyásolják a párválasztási szokásainkat. Kíváncsiak voltak rá, hogy mik azok a gesztusok, arckifejezések, melyek elriasztják vagy éppen csalogatják az ellenkező nemet.

 

A vizsgálat során több mint ezer heteroszexuális nőt és férfit kértek meg, hogy értékeljenek fotókat az ellenkező nemről. Minden fotót egy egytől kilencig terjedő skálán kellett értékelni, ahol a kilences számított a legvonzóbbnak.

A fényképeken a modellek különböző arckifejezésekkel pózoltak, volt szomorú, mérges, boldog, szégyenkező, stb. A végeredmény szerint a férfiak jobban kedvelik, ha egy nő mosolyog, boldognak tűnik a róla készült fotón, míg a hölgyek a szégyenkező tekintetű urakkal szimpatizálnak leginkább.

A  Jessica Tracy, a British Columbia Egyetem pszichológus professzora, aki a kutatást végezte, így foglalta össze az eredményeket: „Az eredményekből az tűnik ki, hogy mondjuk a netes párkeresés esetében, azok az urak indulnak előnnyel, akik a róluk feltett képeken nem mosolyognak. Az urak viszont nem annyira kedvelik a szomorkás fotókat a hölgyekről. Számukra a mosolygó hölgyek sokkal inkább bizalmat sugároznak.”

A Dr. Tracy a hölgyek vonzalmát a melankolikusabb kisugárzású férfiak iránt abban látja, hogy a szégyenkező, szomorú arckifejezést a férfiakon, a nők az együttérzés képességével azonosítják be, így inkább azon urak mellett voksolnak, akik nem büszkén feszítenek a róluk készült fotókon. Persze ez alól is akadnak kivételek.

A doktornő azonban leszögezte, hogy a kutatási eredményeik a szexuális vonzalom vizsgálatára koncentráltak, így a kutatás során megismert információkat nem lehet egy az egyben ráhúzni a párkeresésre, hiszen a hosszú távú kapcsolatok esetében sok más befolyásoló tényező van, mint a megbízhatóság, vagy a kompromisszumkészség.

Dr. Tracy szerint ezek az információk azoknak segíthetnek, akik az interneten próbálnak társat keresni maguknak, a kutatással első sorban nekik szerettek volna segíteni.

Mi a véleményetek? Egyetértetek a kutatókkal? Mi a tapasztalatotok?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top