Boldogasszony csipkéje

2011. 06. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha azt mondom himpér, azt mondod… mit is? Természetesen nem maradtok megfejtés nélkül, hiszen ilyenkor júniusban különösen érdemes beszélni arról a rózsafélék családjába tartozó vidám cserjéről, melyen tucatszám érik a boldogasszony csipkéje.

A málna, népies nevén himpér vagy boldogasszony csipkéje, hazánkban igen közkedvelt gyümölcs, melyet nem csak ízletessége és hamvassága miatt imádnak annyian: gyógyhatása sem elhanyagolható. A gyümölcsöt elsősorban vértisztító hatása miatt érdemes fogyasztani, alkalmas a vércukorszint mérséklésére, a magas vérnyomás csökkentésére illetve a menstruációs zavarok megszüntetésére. Fogyasztásával némileg azonban vigyázni kell, főleg várandósság idején, hiszen a női nemi szervekben vérbőséget idéz elő, ennek ellenére a terhesség vége felé kifejezett csodaszerként tartják számon teáját, hiszen rugalmassá teszi a szülésnél fontos kismedencei izmokat. A málnacserje levelét cukorbajra, vese- és hólyagbántalmakra is alkalmazzák, de izzasztó hatásának köszönhetően különböző lázcsillapító, megfázást enyhítő teakeverékek részeként is ráakadhatunk.

Kétség nem fér hozzá, hogy a házipatikák fontos alkotóeleme a málna, azonban ezen túl is érdemes a konyhánkban helyet biztosítani számára. Akár lekvár, akár szörp készül belőle, télen is élvezhetjük ízét, mely természetesen frissen a leginkább élvezhető. A gyümölcsből bor és pálinka is készíthető, de előszeretettel alkalmazzák koktélok készítéséhez is: kiválóan harmonizál a pezsgő, vodka illetve a martini zamatával.

Jó tudni: Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert gyorsan összeesik, penészedik Ha a piacon vásárolsz málnát mindig nézd meg a doboz alját. Ha esetleg levet eresztett vagy az alján lévő szemek összenyomódtak hagyd ott az árusnál, hiszen ez bizonyítja azt, hogy már nem friss. Amennyiben lekvárként rakjuk el télire, lehetőleg mellőzzük a tartósítószert. Az elkészült finomság tetejére egy-két evőkanál rumot adagoljunk még dunsztolás előtt, ezzel nem csak a penészedést akadályozzuk meg, de kellemes pikáns ízt is kölcsönözhetünk a málnalekvárnak. Ha szállítani szeretnénk, akkor érdemes azt tálcán szétterítve tenni, hiszen igen sérülékeny, könnyen összenyomódik. Íze kiválóan harmonizál a csokis, túrós édességekkel, csakúgy mint a vadhúsokkal. Aromáját a konyhai felhasználás során is megtartja, bátran süssünk-főzzünk, kísérletezzünk vele! Tízperces málnakrémleves

Hozzávalók:

minimum 30 dkg málna egy liter tej 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor fahéj, esetleg friss menta

A recept kivitelezésénél leginkább a hűtés veszi igénybe a legtöbb időt, hiszen mindössze tíz perc is elég ahhoz,hogy hűsítő finomságot kanalazzunk. A tej felébe csomómentesen keverjük bele a pudingport, a málna háromnegyedét pedig turmixoljuk össze, majd öntsük össze a két elegyet és adjuk hozzá a maradék tejet. A levest bolondítsuk meg egy kis őrölt fahéjjal, majd hűtés után friss mentalevéllel és a megmaradt málnaszemekkel tálaljuk.

Málnaszósz párolt, főtt húsokhoz

Hozzávalók:

egy nagy maréknyi málna kb. 1-1,5 dl vörösbor 1-2 evőkanál málna vagy feketeribizli likőr (elhagyható) kevés kukoricakeményítő

Egy serpenyőbe forrósítsuk fel a vörösbort, adjuk hozzá a likőrt, egy kevés kukoricakeményítőt, majd a málnát, melyet éppen hogy csak kicsit rottyantsunk meg. A szósz főtt és párolt húsokhoz kiváló, de akár fagyikhoz is kínálhatjuk öntetként. Az alkoholtartalom a főzés során gyorsan elillan, így gyermekek is bátran fogyaszthatják.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top