Milyen kezes lesz a baba?

2010. 07. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Habár biztonsággal egy másfél-kétéves gyermeknél az esetek többségében még nem lehet megmondani, hogy jobbos vagy balos lesz-e, jó móka megfigyelni, melyik kezességre utaló jeleket mutat.

1) Nyúlj utána!

Ültessük le a csöppséget az etetőszékbe, és az asztalon szórjunk szét előtte néhány méretre és színre is teljesen egyforma műanyag kanalat. Vajon melyik kezecskéje lesz aktívabb a kanalak begyűjtésében?

2) Lépcsőzzünk!

A kéz dominancia mellett beszélhetünk láb dominanciáról is. Sok esetben a jobb kezeseknek a jobb, a bal kezeseknek pedig a bal lábuk a domináns. Ha gyermeked már tud lépcsőzni, figyeld meg, melyik lábacskájával lép fel először a lépcső fokaira. Jó esély van rá, hogy a kezei közül is azt fogja előnyben részesíteni (bár nem garancia!!!).

3) Labdázzunk!

Játsszatok egy kis labdával, ami gyermeked egyik kezében is elfér. Melyik kezével dobja el többször?

Még egyszer mondjuk, ne feledd, sokunknál iskoláskorban alakul csak ki véglegesen a kézpreferencia. Így lehet, hogy a most a balját előnyben részesítő lurkó végül jobbos lesz. Mindenesetre jegyezd fel a mostani megfigyeléseket, néhány év múlva minden bizonnyal érdekes lesz visszaolvasni őket gyermekeddel.

Forrás: www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top