Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete

2009. 04. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A budapesti intézmény névadója, Dr. Pető András orvos-pedagógus az 1940-es években dolgozta ki konduktív pedagógiai rendszerét, melynek célja a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek rehabilitációja.

A rendszer alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók.

Az idegrendszeri károsodással születettek számára az egyetlen esélyt a minél teljesebb életre az összetett érzelmi, értelmi és mozgáskoordinációs fejlesztés jelenti, ami amellett, hogy lehetőséget ad a személyiség minden oldalú kibontakoztatására, a társakkal – csoportban történő – együttműködést is lehetővé teszi, azaz előkészít a valódi integrációra.

Ezt a komplex korai, óvodai, iskolai és rehabilitációs konduktív nevelést ma az egész világon kizárólag a Pető Intézet képes biztosítani számukra. A Pető-módszernek köszönhetően az egyéves koruk előtt az intézetbe kerülő gyermekek 80%-a iskolás korára már képes önállóan járni. A módszert nem csak gyerekek, de felnőttek rehabilitációja során is alkalmazzák, pl.  agyvérzéses, Parkinson-kóros vagy szklerózis multiplexes betegek esetében.

A konduktor főiskolai végzettséggel rendelkező speciális szakember, aki a rendszer helyreállító-nevelési-oktatási folyamatának kulcsembere. Napjainkra az Intézet a konduktív nevelés egész világra kiterjedő szellemi, kutató, képző, metodikai és minőségbiztosítási központjává vált.

Az Intézetnek szánt anyagi támogatásokat a következő számlaszámon lehet megtenni:

10300002-20384669-00003285

Kérjük, adóbevallása készítésekor gondoljon arra, hogy az adók 1%-ából befolyt összeg létfontosságú a Pető Intézet mozgássérüléssel élő növendékei számára.

Az SZJA 1%-ának felajánlásához szükséges adószám: 18037140-2-43

Elérhetőségek, adatok:

Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete

Cím: 1125 Budapest, Kútvölgyi út 6.

Tel.: (1) 224-1500 Honlap: www.peto.hu 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top