Mutasd a bőröd, megmondom ki vagy!

2008. 11. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Legnagyobb szervünk a bőrünk, amely a kórokozókkal szemben védelmet biztosít, megóv a szélsőséges időjárási viszonyoktól, és vonzó megjelenést biztosít. Különösen fontos az arc bőre, amelyet tippjeink segítségével széppé és egészségessé varázsolhatod!

Mindenek előtt nagyon fontos tudnod, hogy melyik bőrtípusba tartozol. A bőr anatómiai szerkezete minden emberben egyforma, azonban az olyan külső adottságok, mint a bőr színe, s tapintása minden ember esetében más és más lehet. Vannak nők, akik bőrében annyira erős a faggyútermelődés, hogy bőrük szinte állandóan fénylik, míg mások kénytelenek a napot azonnal krémezéssel kezdeni, másként bőrük hámlásnak indul.

Többféle képen csoportosíthatjuk a bőrtípusokat, a hidratáltság, a zsírtermelődés, illetve az érzékenység szempontjából vizsgáljuk.  Minden bőrtípus esetén fontos, hogy az adott tulajdonságoknak megfelelő ápolást kapja a bőr, és ha nem tudjuk magunk megállapítani típusunkat, nyugodtan kérjük bőrgyógyászunk, vagy kozmetikusunk segítségét! Ma már számtalan természetes alapanyagú kozmetikum nyújt segítséget a bőr ideális állapotának helyreállításában és fenntartásában, de ha nem találunk megfelelőt, próbálkozhatunk természetes alapanyagokkal, hiszen a természetben megtalálható minden, ami bőrünknek szükséges.

Fő bőrtípusok:

A normál bőr selymes, sima és matt fényű, finompórusú, megfelelően ellenáll a külső hatásoknak, de legfőképpen érzékeny.

A száraz bőr érzékeny, hamar kipirosodik, húzódik, gyakran korpás, könnyebben sérül.

A zsíros bőr nedvességtartalma kielégítő, mert vízmegkötő anyagokban gazdag.

A kevert bőrtípusúak egyes testtájai nagyon különböző gondozást igényelhetnek. Az arcbőr középső részén az orcák és a járomcsontok környéke száraz, de a homlok és az orrkörnyék kifejezetten zsíros.

Az érzékeny bőr zárt levegőn mutatkozik meg csak igazán, ekkor a bőr húzódik, és viszketni kezd.

Ha meghatároztuk, hogy milyen bőrtípusba tartozunk, figyeljünk a megfelelő védelemre. Ügyeljünk azonban arra, hogy ha már „normalizáltuk” bőrünk helyzetét, akkor sem szabad abbahagynunk a kezelést. Mérjük fel újra, hogy melyik típusba tartozunk újonnan.

Következő részünkben megtudhatod, melyek a száraz bőr jellemzői, és hogyan kezeld!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top