Ne állj szóba idegenekkel!

2010. 01. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az olyan történetek, amelyek a gyermekeket bántó, vagy netán elrabló idegenekről szólnak, szükségtelen szorongást ébreszthetnek a kicsikben. Fontos, hogy az óvodás tudja, hogy vannak olyan emberek is, akik rosszak, akik esetleg megpróbálhatnák bántani, de éppen olyan fontos, hogy megértessük vele, hogy a legtöbb felnőtt jó, és nagyon szereti a gyerekeket.

Ne vigyük a figyelmeztetést túlzásba. A túlzott félelemtől a gyermek esetleg aludni sem tud majd, és otthona falain túl esetleg nem érzi majd jól magát. Az óvodás korú gyermek még azt gondolja, hogy a világ boldog, és nagyon biztonságos hely. Meg kell őriznünk a biztonságukat, és közben nem szabad megfosztanunk őket ettől az örömtől.

Ha óvodáskorú gyermekünkkel, vagy gyermekünk kis barátjával, barátnőjével elmegyünk bárhová is, többre kell figyelnünk, mint egyszerűen arra, hogy lóg egy mászókán, vagy hogyan csúszik a csúszdán.

Az is nagyon fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy ne vesszen el, vagy ami még rosszabb lehetne, ne vigye el valaki, akár egy nyüzsgő bevásárló központban, vagy egy nyugodt csendes kertvárosi parkban.

Mindig tartsuk szemmel a gyermekünket.

Mindig magyarázzuk el a gyermekünknek, hogy soha ne álljon szóba olyan emberekkel, akiket még soha sem látott, legfeljebb csak akkor, ha az idegen, egy általa ismert ember mellett áll.

Magyarázzuk meg neki az idegen fogalmát. Bárki idegennek számít akit még nem láttunk, és nem csak az ijesztgető mumus az idegen.

Ne fogadj el semmit idegenektől!

Magyarázzuk meg gyermekünknek, hogy fusson el bárkitől, akit nem ismer, és aki valamit adni akar neki, legyen ez érdekes ajándék, vagy csak egy szelet csokoládé, vagy cukorka.

Magyarázzuk meg neki, hogy természetes egy óvodásnak olyankor segítségért kiabálni, ha egy idegen, erőszakoskodik. Magyarázzuk meg neki, hogy csak akkor fogadjon el bárkitől bármit, ha azt a szülei, vagy akik felügyelnek rá, megengedik.

Soha ne menj el idegennel sehová!

Magyarázzuk meg neki, miért nem szabad beszállni idegen ember autójába, csak akkor, ha erre a szüleitől engedélyt kap. Idegennek soha ne segítsen, ne igazítsa útba ne segítsen neki megkeresni az elveszett kiskutyát, csak akkor, ha a szülei is jelen vannak.

Maradj mindig a közelemben!

Minden egyes sétánál kérjük meg gyermekünket, hogy maradjon a közelünkben, és magyarázzuk meg neki, hogy azért kérjük erre, hogy ne vesszen el.  Próbáljuk meg magunk mellett tartani azzal is, hogy beszélgetünk vele, hogy meséltetjük, elfoglaljuk.

Mindig tarts engem szemmel, te is vigyázz rám!

Tanítsuk meg az óvodást arra, hogy bármit csináljon is, lehetőleg maradjon látó és hallótávolságban tőlünk. Ha hinta esetleg a játszótér másik oldalán van, ne engedjük oda csak akkor, ha onnan tisztán lát, és hívni is tud bennünket. Ez természetesen a gyermeket kísérőre, a szülőre is vonatkozik

Ne félj elmondani!

Magyarázzuk meg a gyermekünknek, hogy ez olyan kivétel, ami nem számít árulkodásnak. Értessük meg vele, hogy amikor olyasmi történik, amit ő nem érez helyesnek, vagy ami benne rossz érzést kelt, azt mindenképpen mondja el.

Soha ne feledjük, hogy bármennyire is érti a gyermek a szabályokat, mégis csak a mi felelősségünk, hogy megóvjuk a veszélyektől, és ide tartoznak az idegenek is.

  - Németh Ági-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top