Nehezen kimondható szavak

2008. 03. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az erotikus játékok – bár manapság elsődleges céljuk az örömszerzés – sokszor tölthetnek el bennünket a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság érzésével. Nem csoda, hiszen szeretkezés közben nem csupán a testünk meztelen, de lelkünkről és gondolkodásunkról is levesszük az önvédelmünket szolgáló „ruhákat”. Biztonságra vágyunk, és erről úgy győzhet meg legjobban minket partnerünk, ha szavakkal is kifejezi érzéseit.

Baráti vacsora közben feltette valaki a kérdést: „Kell beszélgetni az ágyban?” A kérdésre a hátulról elősettenkedő Márk azonnal válaszolt: „Én nem szeretek beszélgetni az ágyban. Játszani sokkal jobban szeretek!” De Márk mindössze ötéves, aki a plüssmackók és a kisautók iránt érzett olthatatlan vágyától űzve soha nem indulna ágyba kedvenc játékai nélkül. A felnőttek néma egyetértésben úgy döntöttek, hogy a kérdés megvitatását egy olyan időpontra halasztják el, amikor a gyerekek már igen, de a szülők még nem feküdtek le.

A biztonságos időpont eljöttével azonban valahogy senkinek nem volt igazán mondandója a témával kapcsolatban. Hümmögéseken, nemtudomokon, esetlegeken kívül más nem hangzott el – úgy látszik a témáról beszélni nem csak az ágyban nehéz, de még a hétköznapi életben is próbáljuk elkerülni a kérdést.

A kultúránk ugyanis nem tanít meg bennünket arra, hogyan beszéljünk a szexről. Nincsenek megfelelő szavaink sem a testrészekre, sem az eseményekre, használhatunk latin szavakat, vagy durva kifejezéseket, de egyik sem felel meg igazán az intimitás hangulatának. Sok pár ezért kialakítja saját nyelvezetét, kedveskedő, humoros kifejezéseket találnak ki. Másoknak ez nem sikerül – az emberek többsége nem igazán ügyes a szavak „megtalálásban”.

Különösen a fiataloknak, és azoknak a pároknak van sok gondjuk, akik először vannak együtt. A másik is akarja? Hogyan szeretné? Mi okoz neki örömöt? Mennyire szégyenlős?… Ezért egy bonyolult egyeztetési játék indul meg a felek között, számtalan finom eszközzel próbálják kipuhatolni a másik gondolatait, vágyait, közben pedig kifejezni saját érzéseiket. Pedig mennyivel egyszerűebb lenne, ha kérdeznének és felelnének!

De ahhoz, hogy beszélni merjünk a szexről, hogy legyen bátorságunk elmondani érzelmeinket és érzéseinket, szükségünk van a biztonságot nyújtó intimitásra. Az intimitás megteremtéséhez és fenntartásához pedig, sajnos, sokan nem értenek. A hétköznapokban is fontos, hogy kifejezzük érzelmeinket, nem csupán gesztusokkal, hanem szavakkal is. A szavaknak ugyanis van egy olyan tulajdonságuk, hogy fokozzák az érzelmeket – ez pedig a testi együttlét során különösen hasznos lehet. Általában azok az emberek, akik barátaikkal, ismerőseikkel is nyitottak, nem félnek kiadni magukat, vagyis meg tudják teremteni az intimitás légkörét, az ágyban is többet beszélgetnek – s ezzel arányosan nő partnerük elégedettségi szintje is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top