Nem kell a túl sok mesterséges

2010. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A krémeket és a kozmetikai szereket jóformán minden hölgy használja. De nem mindenki viseli el ezeket a szereket. Sok hölgynél éppen ellenkező hatást érnek el, szebb és egészségesebb bőr helyett allergiát, ekcémát és időszakos bőrgyulladást okozhatnak.

Elsősorban a szemek és az ajkak körül képződnek gyakran csúnya pattanások. Sok nő megrémül egy napon, amikor reggel a tükörbe néz. Az arcán piros pattanásokat lát, a szája és a szeme környéke furcsa formát ölt. Ahelyett, hogy pánikba esnél, és egy újabb krémhez nyúlnál, jobban tennéd, ha ilyenkor a bőrgyógyászhoz fordulnál. Feltehetően egy periorale dermatitist diagnosztizál, egy bőrbetegséget, mely se nem fertőz, sem nem veszélyes, csak csúnya. Ez az aknéhez hasonló bőrprobléma elsősorban a fiatalabb és középkorú hölgyeknél lép fel. Eddig még nem tisztázott, hogy miért jönnek létre ezek a bőrproblémák. A gyógyászati kutatás azt feltételezi, hogy a hormonszint ingadozása vagy egy túlzott mértékű arcápolás vezethet ezekhez a rövidtávú megbetegedésekhez. Az érintett hölgyek számára a leggyakrabban egy úgynevezett null terápia a leghasznosabb orvosság. Több hétig tartó időre a kozmetikai szereket mellőzni kell. A terápia elején a szimptómák még erősödhetnek, de ettől nem szabad, hogy a paciens elbizonytalanodjon. Pár hét után ezek a torzulások már visszafejlődnek. Csak nagyon súlyos esetekben kell antibiotikummal kezelni. A periorale dermatitits nem veszélyes, és nem is segíti elő más bőrbetegségek kialakulását. Kezeletlenül a betegség krónikussá válhat, és az érintett számára egy súlyosabb kozmetikai problémát jelenthet. Ehhez járul, hogy a begyulladt bőrfelületen gombák vagy egyéb csírák telepedhetnek meg. Alapvetően érvényes: arcápolásnál spóroljunk a krémekkel. Ez még inkább érvényes, ha ezek erősen zsírosak. Ha megfogadod ezt a tanácsot, akkor nem kerülhetsz ilyen bajba.

Figyeld meg, hogyan hat a meleg vagy a hideg a bőrödre. Ha az állapot rosszabbodik, tudni fogod, hogy mit kell elkerülnöd. Elemeztesd ki a bélflórádat. Lehetséges, hogy egy makrobiológiai terápiára vagy egy béltisztításra van szükséged. Próbáld ki ezt gyógyteákkal. Például használd a Bach virágterápiát. Egy pszichoterápia is sikeres lehet. Vannak bizonyos sók, amelyek ezen segíthetnek. Hatásosak a hideg borogatások zöld- vagy kamillateával. Segíthetsz a bőrödnek azzal is, ha lemondasz a nikotinról és az alkoholról. A nagyon erősen fűszeres ételeket is törölnöd kellene az étlapodról.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top