Nő az AIDS-esek száma idehaza!

2008. 03. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2007-ben a duplájára nőtt hazánkban az AIDS-esek száma a 2006-os adatokhoz képest.



Napjainkban a járvány Kelet-Európában és Közép-Ázsiában terjed a leggyorsabban, ráadásul kutatók szerint Kína és India gyakorlatilag időzített AIDS-bombák. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy húsz évvel ez előtt a betegség első sorban homoszexuálisok körében jelentkezett leginkább, míg napjainkban a fertőzöttek fele nő, ami azt jelenti, hogy egyre több gyerek látja meg a napvilágot halálra ítélten.



Az AIDS – vagyis a szerzett immunhiányos tünetcsoport – azon állapot, amit a HIV-fertőzés idéz elő hosszabb-rövidebb idő után. A HIV egy retrovírus, vagyis nem DNS-t, hanem RNS-t tartalmaz, amit beépít a gazdasejtek DNS-ébe, hogy azok onnantól vírust is termeljenek, amikor természetes úton szaporodnak.



Az első Magyarországon regisztrált megbetegedés 1985-re tehető. A fertőzöttek oly nagymértékben gyarapodnak, hogy 2007-ben a duplájára nőtt hazánkban az AIDS-esek száma a 2006-os adatokhoz képest. E mellett súlyos probléma, hogy a vírust hordozók 30 %-a nincs tisztában állapotával.



HIV-vel való megfertőződésre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a vírust tartalmazó testváladék valaki másnak a nyálkahártyáira, sérült bőrére vagy közvetlenül a vérébe kerül. Az AIDS tehát szexuális közösülés útján, vagy intravénás kábítószer használatakor – amennyiben nem cserélik ki a tűt AIDS-es használója után –, avagy fertőzött vérkészítmények által kapható meg.



A fejlettebb társadalmakban – mint például Magyarországon is –, az AIDS-megelőző kampányok felhívják ugyan az emberek figyelmét a védekezés nélküli heteroszexuális és homoszexuális, valamint az intravénás kábítószer fogyasztás veszélyeire, de az emberek nagy részét mára már ezek az információk is figyelmen kívül hagyják. A szexuális érintkezés a fertőzések 34 %-át, míg az intravénás kábítószer fogyasztás a megbetegedések 13 %-át adják.



De ha az emberek viszonylag tájékozottak ebben a fontos témában, és az orvostudomány is folyamatosan fejlődőképes – hiszen kanadai kutatók már azt is megtalálták, hogy melyik genetikai kód felelős a betegség kialakulásáért – akkor miért bővül még mindig az AIDS-es betegek csoportja?



Erre a válasz a következő képen fogalmazható meg: sok esetben hónapokig, vagy akár évekig keringhetnek a betegek a kórházak között tüneteikkel, mire kiderül róluk, hogy HIV-fertőzöttek. Ennek oka, hogy a háziorvosok egy része – a képzés hiánya miatt – nem ismeri fel idejében, hogy a gyógyíthatatlan betegségről van szó. Éppen ezért a Nemzeti AIDS bizottság azt kezdeményezi, hogy indítsanak képzést a háziorvosok számára.


<>E mellett minden fiatalnak és felnőttnek az önmaga és partnere egészség érdekében különösen oda kell figyelnie a következő dolgokra: megfelelő szexuális felkészültség, a partner gondos megválasztása, a biztonságos szex, valamint a szűrővizsgálat időközönkénti elvégeztetése.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top