Nőgyógyászati gondjaink 9. – A tabletta meglepő előnyei

2009. 01. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem mindenki tudja, de igaz: a fogamzásgátló tabletta nem csupán a terhességtől véd meg, hanem több meglepő előnye is van. Az egyik ilyen, hogy rendben tartja a bőrt. Az aknét ugyanis részben egy férfihormon okozza, amelyet kismértékben a női szervezet is termel. A fogamzásgátló tablettában lévő ösztrogén azonban közömbösíti ezt a férfihormont, és a pattanások valószínűségét is csökkenti. Van olyan tabletta, amelyet külön akné ellen (is) fejlesztettek ki.

A tabletta az erős vérzést és a görcsöket is csökkenti. A fogamzásgátló tabletta megakadályozza, hogy a méhnyálkahártya újjáépüljön, ezért a placebo héten – amikor nem hat aktívan a tabletta – nem jelentkezik erős vérfolyás. Tehát a gyógyszer csökkenti az erős vérzést, következésképp a görcsöket is. A fogamzásgátló a menstruáció előtti hangulatingadozásokat is kiegyenlíti. Sok nő beszámol róla, hogy amióta tablettát szed, nincsenek hullámhegyek-hullámvölgyek a kedélyállapotában a menstruáció előtti héten. Van olyan tabletta is, amelyet külön erre a célra fejlesztettek ki.

Egy új mellrák-kutatás kideríti, hogy miért magasabb a fiatal nők halálozási aránya. Az emlődaganat ugyan ritka a 40 évnél fiatalabb nők körében – az összes esetnek csupán öt százaléka – ám az érintetteknél rendkívül gyorsan terjed, nem reagál a kezelésre és gyakran kiújul. Az új tanulmány azonban rámutat a sajnálatos jelenség okaira: a fiatal nőknél biológiailag más típusú tumorok fejlődnek ki, mint az idősebb nőknél. Most, hogy tisztázódott ez a lényegi különbség, hozzá lehet kezdeni olyan gyógyszerek és gyógymódok kifejlesztéséhez, amelyek kimondottan ezeket, a fiatal nőket fenyegető, jóval agresszívabb emlődaganat-fajtákat veszik célba.

Sokan aggódnak, hogy bajuk lehet, ha a menstruáció idején is szexelnek. Aggodalomra azonban semmi ok. Ha van kedvünk hozzá és nem zavarnak bennünket a várható piros foltok a lepedőn, bátran egymásnak eshetünk partnerünkkel. Egyvalamiről viszont semmiképp se feledkezzünk meg: ezeken a napokon ugyanúgy teherbe eshetünk, mint máskor! Ráadásul ilyenkor a méhnyak nyitottabb, mint normál körülmények között, hogy átengedje a folyadékot, így könnyebben átjutnak rajta olyan fertőzést okozó baktériumok is, mint például a chlamydia. Ezek a méhbe bekerülve súlyos betegségeket, így kismedencei gyulladást is okozhatnak. Tehát mindig használjunk óvszert ezeken a napokon, így nem kell semmiért aggódnunk! (Legközelebb az éves szűrésről olvashattok)

Kapcsolódó anyagok:

$$1729$$

$$1844$$

$$1879$$

$$1965$$

$$2127$$

$$2219$$

$$2256$$

$$2274$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top