November – anno az 1500-as években

2008. 11. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

1.    Mind minden szentek napja 2.    Szent megholtak emlékezete 3.    Hubertus 4.    Carolus Boromaeus 5.    Imre herceg 6.    Lénárd hitvalló 7.     Florentinus 8.    Négy koronázott vértanú 9.    Theodorius vértanú 10.  Márton püspök 11.  Márton pápa 12.  Stanislaus Kostka hitvalló 13.  Bereczk püspök 14.  Szerapion vértanú 15.  Leopoldus herczeg 16.  Edmundus püspök 17.  Auronbeli Gergely 18.  Eugenius 19.  Erzsébet asszony 20.  Benig, püspök. Nap a Nyilasban 21.  Boldogasszony beavatása 22.  Caecilia szűz 23.  Klemens pápa 24.  Chysogonus vértanú 25.  Katalin szűz 26.  Conradus püspök 27.  Facundus vértanú 28.  Sotenes vértanú 29.  Saturnus vértanú  30.  András apostol

A hónap verse:

Kövér ludakat jó pénzért eladok, Vágom a fát, majdan tűzhöz futok, Fürödöm, de asszonyommal nem hálok, Tisztulok, mert jó, és eret vágatok.

November 3. Hubertus napja: Ki is volt Hubertus?

Hubertus 658-ban született hercegi családban. Gyermekéveit a mai Belgium területén, a neustrieni herceg udvarában töltötte. Híven a kora szokásaihoz, fiatal nemesként önfeledten a világ hívságainak élt. Vendéglátója, Héristal a kor egyik legféktelenebb vadásza volt, s e szenvedélyt átvette tőle. Hubertus nála ismerkedett meg Floribandéval, Löwen grófjának lányával és romantikus, nagy szerelem szövődött kettejük között. Boldogságban keltek egybe. Hitvese és az első gyermekük a szüléskor gyermekágyi lázat kaptak és meghaltak. Hubertus a tragédia hatása alól vad tivornyákon, öldöklő vadászatokon kereste a feledést.

A legenda szerint egy több napon át tartó alkoholmámoros mulatozás és véres vadászat közben, nagypénteken a kora hajnali, derengő erdőben egy szarvast látott, melynek az agancsai között lángoló kereszt volt. A látvány hatása alatt ráeszmélt arra, hogy élete tévúton jár, megkeseredett és háborgó lelke így megnyugvást soha nem találhat. Rómába ment és I. Serhius pápa a megtört és megtérni kész nemesi ifjat kegyeibe fogadta. Az ifjú szerzetessé lett, majd a pápa hamarosan püspökké szentelte.

Az Ardennekben lakó pogányokat és a kultikus dogmáikat felszámolta és a keresztény vallásra térítette az ott élőket. Már életében az Ardennek apostolának nevezték és hívei szentként tisztelték. 728-ban a lüttichi Szent Péter-templomban temették el. Földi maradványait 100 évvel később a mai Szt. Hubert városába szállították át. Hubertus, mint a vadászok védőszentje német nyelvterületen terjedt el. Szent Hubertus hite szerint a vadászt mindig a higgadt önmérséklet és a könyörület, valamint a természettel és a vadakkal szembeni alázat kell, hogy jellemezze.

Hubertus felismerte, hogy túlságosan öntörvényűvé vált korunkban az ember. Nem elég arra figyelni, hogy mi jó csupán nekünk, hanem arra is kell figyelmet fordítanunk, hogy úgy éljünk, hogy az a környezetünkben élők számára is jó legyen.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top