Öltözz zölden!

2010. 07. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Napjainkban egyre többször dobálóznak a fejünk fölött olyan kifejezésekkel, hogy ökotudatosság, fenntartható fejlődés. Sőt, egyre gyakoribb, hogy még a kifutók világából is kerülnek elő olyan kollekciók, amik a környezetvédelmére és a nagyobb odafigyelésre hívják fel a figyelmünket.

Már nem kell ahhoz fanatikus környezetvédőnek lenni, hogy valaki olyan ruhákat és kiegészítőket öltsön magára, amik amellett, hogy dekoratívak és stílusosak, újrafelhasznált anyagokból vagy környezetbarát eljárással készültek.

Ma már egyre több tervező döbben arra rá, hogy bizony a szemetünk aranyat rejthet. Nem is kell nagyon messzire mennünk. Hiszen a foci VB meztervezői is előrukkoltak az idén olyan sportöltözettel, ami újrahasznosított műanyag palackokból készült. A poliészterré alakított flakonokból előállított ruházat 13 százalékkal könnyebb hagyományos társainál, és sokkal több nedvességet képes magába szívni.

A nagy divattervezők közül az úgynevezett etikus trend nagykövete Stella McCartney, aki már évek óta arra törekszik, hogy az általa megálmodott ruhadarabok organikus vagy újrafelhasznált anyagokból készüljenek.

Hazánk egyelőre még kicsit lemaradt a természetes anyagok használatában, de olyan éllovasok, mint Annie Greenabelle vagy Tara Starlet már előrukkolt olyan kollekcióval, ahol az újrahasznosított anyagokat helyezte előtérbe. Míg a norvégok egyik ismert tervezője, Fin attól sem riadt vissza, hogy a pamutot bambuszra cserélje.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy sok tervező és divatház azt is figyelembe veszi, hogy a távoli országokban, ahol a kollekciójuk egyes darabjai készülnek, a dolgozók tisztességes és emberi körülmények között végezhessék a munkájukat. Ez az úgynevezett fairtrade.

Persze, az ökotrendnek megvan a maga ára. Egyelőre csak a H&M üzletek polcairól emelhetünk le olyan etikus darabokat, amik még viszonylag a mi pénztárcánkhoz vannak szabva. De remélhetőleg pár éven belül már bátran "zöldbe" borulhatnak a szekrényeink!

Forrás: www.divat.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top