Olvasmányok nőnapra

2009. 03. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenki figyelmébe ajánljuk a feminizmusról szóló cikket. Szerzőnk nem akart vitába bocsátkozni sem a lelkes feministákkal, sem pedig a morcos ellenzőkkel: tárgyilagosan mutatja be, hogyan is alakult ki, fejlődött és változott a feminizmus az elmúlt száz év során. Megismerhetjük a feminizmus legelterjedtebb változatait is, mint például a szocialista, liberális, illetve a radikális feministák nézeteit. Ez utóbbiból álljon itt egy rövid részlet:

„A radikális feministák úgy látják, hogy a problémák oka a patriarchátus – egy teljes rendszer, mely a nők feletti férfiuralomra épül. A férfi országvezetők, a férfi hadi, ipari, politikai és vallási intézményrendszerek, a férfi szakszervezetek és a férfiak irányítása alatt álló baloldal – mind-mind a patriarchátus részei, ezzel is megerősítve az egyes férfi hatalmát a családjához tartozó nők és gyerekek felett. E mozgalom szerint a férfiak és a nők külön társadalmi osztályba tartoznak.”

Tovább folytatódnak sorozataink is. A modern nők életét taglaló cikkeinkben a mai napon a nők munkához való viszonya a téma. Emeljünk ki néhány részletet, mit is gondol erről egy nő, és mit egy férfi:

„Nincs külön női és férfimunka, nemtől függetlenül bárki, bármilyen állást betölthet, bármilyen – képzettségének és alkalmasságának megfelelő – munkát elvégezhet. Igen ám, de a legutóbbi adatok szerint is, ugyanazért a munkáért a nők még mindig 8-10 százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak. Lefordítva: majd’ minden nő évente egy hónapot ingyen dolgozik.” – ez a nő véleménye.

„A nők mindebből annyit látnak, hogy kevesebb fizetést kapnak, és ferde szemmel méregetik őket. Igen, ez történik, mivel sokkal nagyobb kockázatot vállal velük a munkaadójuk, mint egy férfival. Ne értsenek félre, egyetlen rossz szóval sem illetem a nőket, mert tisztelem őket és mindazt, amit megtesznek a családjukért, a gyerekeikért. De az a helyzet, hogy a munkahely nem szeretetotthon, hanem egy teljesítményközpontú hely, ahol azért alkalmaznak minket, mert azt látják bennünk, hogy jól fogunk dolgozni. Ha pedig azt látják, hogy az új alkalmazott esélyes rá, hogy haszon helyett teher legyen, akkor annyival is csökkentik a várható veszteséget, hogy kevesebb fizetést adnak neki. Nincs ebben semmi nőgyűlölet, férfisovinizmus. Egyszerűen racionális gondolkodás.” – felel rá a férfi.

A híres nők életté bemutató sorozatunk ezúttal Madonna, a legismertebb és legsikeresebb női énekesnő karrierjét mutatja be:

„Házassága négy év után felbomlott – bánatát, keserűségét és szomorúságát 1989 őszén megjelent Like a prayer című lemezén dalolta el. A szaksajtó mai napig Madonna legérettebb albumának tekinti. A címadó dal videoklipjével meghökkentést keltett egyházi körökben. A klipben ugyanis félmeztelenül táncol égő keresztek előtt, a templomban pedig viszonyba bocsátkozik egy fekete Jézussal. A Vatikán be is tiltotta a klipet, emiatt pedig elesett a Pepsivel kötött busás szerződéstől – bár az ötmilliós gázsit megtarthatta. Ám Madonna ettől inkább megtáltosodott, semmint visszafogta volna magát. Második videoklip az Express yourself című dalra készült: az emberek pedig nem nagyon értették, hogy miért fekszik egyik pillanatban még meztelenül, leláncolva az ágyban, a másik pillanatban pedig már tejet nyal a macska edényéből.

A polgárpukkasztás és botránykeltés sosem állt távol tőle, de Madonna csak a kilencvenes évek elején lépett igazán a gázra: az 1992-ben megjelent SEX című könyve óriási közfelháborodást keltett, a kötetet több országban be is tiltották.”

A cikkeket teljes terjedelmükben elolvashatjátok az Ajándék.hu oldalon!

Kellemes olvasgatást!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top