Önként vállalt magány

2008. 12. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A pszichológia tankönyvek ennél némileg szkeptikusabban fogalmaznak. A lélekbúvárok szerint minden emberben élnek a szexuális ösztönök és vágyak, amelyek hiánya feszültséget okoz. Anna Freud szerint – Freud lánya írta össze a 12 elhárító mechanizmust, amellyel a lélek védekezik –, a szerzetesek, apácák az így felgyülemlett energiát ugyanúgy kénytelenek valahogy levezetni, mint bárki más, csak ők „áttolják” ezeket a feszültségeket más területekre. Például nagy szorgalommal kódexeket másolnak – ki gondolná, hogy a csodálatos festett könyvek létrejöttében ilyen nagy szerepe jutott a szexnek?

 

De a hétköznapi életben is sokan vannak – egyes becslések szerint nő is a számuk –, akik önként mondanak le a szexről. Az embereknek igényük van igaz barátságokra, férfiak és nők barátkoznak egymással – szex nélkül. Ők az intimitást keresik, az őszinteséget, a kitárulkozás lehetőségét, s még akkor sem esnek egymás karjaiba, ha éppen nincs szexuális partnerük.

Szintén sokan vannak, akik házasságuk előtt nem akarnak szexuális életet élni, és nem feltétlenül vallási okok miatt. Vallják, hogy egymás számára az a legnagyobb ajándék, ha vágyaikat visszafogva várnak egymásra, s így a beteljesülésük boldogsága is nagyobb lesz.

Hogy lehet-e szex nélkül élni, úgy tűnik, megválaszolhatatlan kérdés. Van, aki számára ez a pokol, másoknak épp ellenkezőleg öröm és boldogság. Talán csak egy biztos: az az ember lesz elégedett, aki képes megtalálni a személyiségéhez, élethelyzetéhez legjobban illő viselkedésmódot, s egyéni igényeinek megfelelő mértékben merül alá a szexuális élvezetek kusza világába.

(Vége)

Kapcsolódó anyagok:

$$2025$$

$$1995$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top