Őszi gyümölcsök

2008. 09. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nekem mindig a szőlő jut eszembe az őszről, a szüretek, mikor együtt volt az egész família, kicsi gyerekként nagyon élveztem. Akkoriban már nem volt szokás, de régebben nagy mulatságokat, szüreti bálokat rendeztek ebből az alkalomból.

Kevesen tudják, hogy a szőlő a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, C-, E- és B- vitamint tartalmaz, a káliumnak a szívre van jótékony hatása, míg a B- vitamincsoport az immun- és idegrendszerre és az anyagcserére hat. A fehér szőlőt remek hatásai miatt a máj- és tüdőbetegségben szenvedőknek lehet ajánlani, míg a piros szőlő jó az asztmásoknak. Az igazán sötét fürtös pedig tisztítja a szervezetet, vérszegénység és légúti gyulladásoknál lehet hatékony. A szőlőben lévő rostok segítenek a méreganyagok kiválasztásában. Cukorbetegek azonban mértékkel fogyasszák, mert tele van természetes gyümölcscukorral. Magja többszörösen telített zsírsavakat tartalmaz, ez pedig erősíti a fogakat, a csontozatot. Meggyorsítja az anyagcserét, így székrekedés ellen hatásos. A nagy mennyiségben fogyasztott szőlő csökkenti a vizelet savasságát. Hosszabb-rövidebb ideig tartott szőlőkúrával alaposan kitisztítható a szervezet, általában 3-7 nap javasolt, az alkatot és az életmódot figyelembe véve. Zamatos és hasznos őszi gyümölcs a szilva is, melyben sok almasav, A - provitamin, és B vitamin van, alacsony nátriumtartalma miatt érrendszeri betegségekben szenvedők is habzsolhatják. Ez a finomság is segít megszabadulni a mérgektől, hatásos lehet köszvény vagy reuma gyógyításánál. Csökkenti a vér koleszterin szintjét. Fogyasztását azonban nem szabad túlzásba vinni, mert hasmenés lehet a vége. Aszalt formában érdemes télen is eszegetni, mert kiváló vitamin- és energiaforrás.

Már az ókorban a „gyümölcsök királynőjeként” emlegették az almát, rengeteg jó tulajdonsága miatt. Hatalmas előnye, hogy szinte bármilyen éghajlati körülmények között megterem, könnyű tárolni, általában sokáig eláll. Könnyen emészthető és sok vitamint tartalmaz, nagy a rosttartalma. Hatékony az érelmeszesedés megelőzésében és kezelésében, a szőlőhöz hasonlóan teljes értékű gyümölcs. Ideális segítség fogyókúrák alkalmával, hiszen igen kevés kalóriát tartalmaz. Hatásos az emésztőrendszer karbantartásában, szorulás esetén nyersen, hasmenés esetén viszont megfőzve segít. Ejtsünk még szót a körtéről is, melyből szintén elég nagy a választék. Az almával összehasonlítva nehezebben emészthető, magasabb a cukortartalma, de több benne a C- vitamin. Főleg káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. A körte zamatos leve erősíti az ereket, méregtelenít, és elősegíti az epetermelést. Gyomorpanaszok esetén kiváló, vízhajtó hatású, így hasznos székrekedés ellen. A télre felkészülhetünk ezekkel a rostanyagokkal és vitaminokkal, mint láthattuk az őszi gyümölcsök nem csak finomak, de az egészségünk megőrzésében is segítenek. Még van idő feltölteni a kamrát és szervezetünk vitaminkészletét is!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top