Pia és koplalás

2009. 09. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Alkoholizmus anorexia. Így lehetne a legjobban jellemezni a drunkorexiát. Már önmagában veszélyes mindkét betegség, de együtt még károsabb a hatásuk. Azért sem szabad így fogyókúrázni, mert az alkohollal bevitt kalóriában nincsen értékes tápanyag. Egy pohár bor körülbelül 170 kalóriát tartalmaz, és ez az, ami felér egy ebéddel. A sörrel még rosszabb a helyzet, mert az akár 250 kalóriát is tartalmazhat. S mivel ezekben nincsen megfelelő tápanyag, így semmire sem jó.

Sok fogyókúrás módszer lényege, hogy az ételeknek különböző pontszámokat ad, majd ez alapján húz egy napi pontlimitet a bevihető ételmennyiséget illetően. A drunkorexiában szenvedő nők az ételpontokat alkoholpontokkal helyettesítik, mivel inkább lemondanak a szilárd táplálékról, mint az alkoholos italokról az esti összejöveteleken. Egy nagy pohár bor pontosan annyi kalóriát tartalmaz, mint egy könnyű ebéd, a fiatal nők nagy része viszont az esti kalóriára gondolva inkább koplal délben. Inkább kihagynak egy étkezést csak azért hogy az esti bulin nyugodtan fogyaszthassanak alkoholt. De vajon példát követnek? A válasz sajnos igen! A fiatalok felnéznek a celeb világra, és ott ma sikk a részegség. A drog és alkoholfogyasztás „megengedhető”, elfogadott ha egy sztár csinálja.

Gyakran médiumok is azt közvetítik: sikk a drogfogyasztás, az ivás – nőknél is egyre inkább.   Mindez párosulva a csont sovány test-ideállal életveszélyes elegyet képez. A kóros soványság és az alkohol túlzott mértékű fogyasztása önmagában is veszélyes, nem csak az ember testi állapotára, de pszichéjére  nézve is.

Az amerikai celebek sajátossága, hogy szinte minden este buliba járnak, mert ott meg kell mutatni magukat. Ilyenkor előkerülnek a pezsgős üvegek is, és a többi alkohol. Viszont, ha szeretnének jól mutatni a vásznon, vagy a színpadon, szeretnének még több felkérést kapni, akkor elengedhetetlen a csinos külső. A sztárok nagy része a  testéből él, s mivel jelenleg elvárás a karcsú testalkat. Ennek ellenére az alkoholról nem szeretnének lemondani, mert mégis csak úgy illik, ha iszik az ember, ezért inkább az ételt hanyagolják, hogy este minél több alkoholt fogyaszthassanak. A legborzalmasabb példák: Amy Winehouse, Paris Hilton, Kate Moss. De a lista ennél jóval hosszabb.

Egyre több fiatal követi ezt az életmódot, ugyanis felszabadítja őket, a gátlások eltűnnek, ráadásul, ha mindenki iszik, akkor pont ő miért ne tegyen így. Sajnos nemcsak a sztárok fogyókúráznak alkohollal, hanem a fiatalok is.

Szükség van a “betegség” a megfogalmazására, kimondására – hogy minél többen megismerjék, hogy ez nem természetes és egyáltalán nem sikk. A lelki problémákon alapuló, egészségtelen küzdési mód a problémák ellen. Fontos, hogy mi is tisztában legyünk vele: hiába a csillogás, a vonzó körítés: nem kell mindenben a sztárokat követnünk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top