Pirulák a vágy serkentésére 3.

2009. 01. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

– Arra emlékszem, hogy már tinédzser koromban is rettegtem a párkapcsolatoktól – emlékezik vissza Klári, az alkohol csapdájában vergődő 40-es asszony. – Vörösödtem, izzadtam, remegtem, ha egy fiú rám nézett, s ha hozzám ért, egyszerűen elfutottam. Később rájöttem, hogy egy-egy pohár ital átsegít a nehézségeken, nemcsak ismerkedni tudok spiccesen, hanem a szexet is élvezem. Míg ital nélkül csak egy félős, érzéketlen fadarab voltam az ágyban, kissé részegen hatalmasakat hancúroztam. Egy idő után azonban már az ital lett az első, a fontosabb, s ha teljesen lerészegedve bújtam ágyba… hát, nem is emlékszem mi történt. Valószínűleg semmi. Ma pedig már egyáltalán nem kívánom a szexet…

Az alkohol, és a gyengébb kábítószerek, például a marihuána különös csapdahelyzetet eredményeznek. Oldják a gátlásokat, csökkentik a feszültséget, s így javítják a kommunikációt. A szexuális kommunikációt is. Ám a szexuális teljesítőképességet nagyobb mennyiségben jelentősen csökkentik, hiszen az idegeket érzéketlenné teszik. Így jöhet létre az a tipikus helyzet, hogy például egy férfi nem mer ismerkedni, ezért iszik néhány pohárral, s amikor végre közel tud kerülni választottjához, már nem képes az ágyban semmire.

Más szerek, például a nikotin és a koffein az érrendszerre hatnak negatívan: összehúzzák az ereket. Sajnos ez a folyamat visszafordíthatatlan, ha az érszűkület kialakul egyszer, akkor azon már senki, a legjobb orvosok sem tudnak segíteni. Márpedig az érrendszer megbetegedése könnyen okozója lehet a szexuális zavaroknak.

 

De ha egy kicsit alaposabban megfigyeljük ezeket a betegséget, kiderül, hogy a „civilizációs betegségek” csoportjáról beszélünk. Az alapok szinte minden esetben a stressz, a túlhajtott élet, a helytelen táplálkozás… Túlzott stressz hatására összehúzódnak az erek, emiatt nő a vérnyomás, emiatt pedig vagy már önmagában létrejön a merevedési zavar – vagy később okozhatja ezt egy gyógyszer. És szintén a stressz miatt válhatunk depresszióssá, szorongóvá, idegessé, s ennek eredménye szintén a szexuális élettől való eltávolodás lehet – a kezelésre felírt gyógyszer pedig tovább ronthatja a dolgot. És persze a stressz miatt oldjuk a feszültségünket kávéval, cigarettával – ne adja isten kábítószerrel.

A világ annyira pörög, hogy egyre több embert kap el végzetesen. Ők a középkorú menedzserek jellegzetes szexuális problémákkal: akik gondolata mindig csak a munka körül forog, a szex pedig csak egy megoldandó feladat számukra, amit beiktatnak mondjuk a tenisz és egy tárgyalás közé. Így a szexben teljesítményorientálttá válnak, vagy teljesen elhanyagolják egy idő után – egyik sem túl romantikus és gyönyörkeltő.

A megromlott potencia, vagy a vágy lankadása ellen természetesen számtalan ellenszer létezik. A vény nélkül kapható szerek szinte mind placebók – állítják az orvosok –, ám a szexuális élet terén a placebók igen hatékonyak, akár 30%-os sikert érhetünk el általuk! Az orvosok által kiadott serkentőszerek már egyértelműen hatásosak, így azonban különös helyzet áll elő: az életmódunk miatt betegek leszünk, emiatt gyógyszert kell szednünk, ezek miatt viszont romlik szexuális életünk, s így újabb gyógyszert kell felíratnunk…

Reggel a kis kék és fehér bogyó, este a sárga – s mindez azért, hogy ne kelljen lemondanunk a szexuális örömökről.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top