Rázva, nem keverve!

2011. 05. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

„Vodka-martinit! Rázva, nem keverve!” James Bond szájából jól hangzik a mondat, de vajon furcsán néznek-e ránk, ha egy koktélbár pultjánál ülve így kérjük ki a italunkat!? Egy koktélszakértőt kérdeztünk meg a dologról, aki egy igazi Bond-italt is összeállított csakis nekünk!

Aki egy Bond filmet is látott, vagy olvasta Fleming nagy sikerű írását, a már-már védjegynek számító mondattal is tisztában van. James Bond kedvenc italát, a Vodka-martinit speciális kitétellel rendeli: „Rázva, nem keverve!” Vajon van ennek jelentősége?

A különbség mindössze annyi, hogy rázással több jég oldódik a kevert italba, ami egy kissé lágyítja a kész koktélt. Mivel a martini egy fűszerezett bor, sokan vannak azon a véleményen, hogy nem tesz jót ha felrázódik. Ízlések és pofonok! – árulja el lapunk kérdésére Deák Gábor bármixer, a Copacabana Koktélszervíz tulajdonosa.

Te hogy készíted a Vodka-martinit? Van valami titka?

A poharat sok zúzott jéggel behűtöm, ha kellőképpen lehűlt, kiöntöm belőle a jeget, a pohár száját pedig bedörzsölöm a citromhéj belső felével. A sékerbe jeget teszek és erőteljes rázással lehűtöm, csakúgy, mint a poharat. A jégvíz leöntése után beletöltök 5 cl vodkát és 2-3 cl dry martinit. Gyors és erőteljes rázást követően a lehűtött pohárba töltöm, majd kard szurira feltűzött egy-két olajbogyót teszek az italba. Az elkészült koktél tetejére citromhéjpermet kerül.

A filmben ugyan a legtöbbször a Vodka-martini szerepel, de James Bond nem csak ennek a frissítő nedünek hódolt, mely egyébiránt Ian Felming kedvenc itala is volt. A pezsgő mellett a könyvben több más ital is említésre kerül, bár James Bond ezen koktélok iránti szeretete a mozifilmekben már a forgatás előtt elveszett. A kalandjait elbeszélő regényekben maradt csak meg, scotch-szódát például gyakran fogyasztott, mintegy 21 alkalommal. Egy mindig bevetésen lévő titkosügynök sok mindennel csillapíthatja a szomját, de lássuk, mi vajon a nyomdokaiba tudunk-e lépni?

Eddig több mint 45 ezer shakelt koktélt készítettél, összeállítanál kifejezetten a Donnáknak egy italt, amivel egy kicsit kilépve a hétköznapokból elkaphatják a titkosügynök érzést? Természetesen, íme!

Cool Bond koktél

Hogy hűek maradjunk James Bondhoz, az elkészítés szinte teljesen megegyezik a vodka-martiniéval, a különbség annyi, hogy elkészítés közben 2 csepp kardamonkivonatot és 3-4 csepp blue curacao likőrt adunk hozzá, rázás előtt pedig még 2 levél bazsalikomot és 2 levél mentát is teszünk a sékerbe. A pohár szélét ennél a koktélnál is bedörzsöljük citromhéjjal, a kész ital tetejét pedig megpermetezzük a citromhéj illóolajával. Díszítésként a pohár szélére tűzött olívabogyó szolgál, melybe a bazsalikomlevelet és a mentalevelet is betűzzük. Igazi könnyű, nyári frissítő kerekedik belőle!

Gábor italaival egykettőre elénk varázsolja a James Bond filmek hangulatát, és kortyolgatva az ízletes hűsítőt tényleg azt érezhetjük, hogy egy furcsa filmvilág kötöttségektől mentes szereplőivé válunk, ahol a legfőbb szabály csak ennyi: „Rázva, nem keverve!”



Szerző

donna.hu



Scroll to Top