Sáfrányos húsvéti nyuszi

2010. 04. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

50 g élesztő

4 dl tej (langyos)

kb.   12 dl liszt

150 g vaj vagy margarin (olvasztva)

2-3 teáskanál vaníliás cukor

1 dl cukor

mazsola a díszítéshez (FONTOS! áztasd be a mazsolát forró vízbe, mielőtt díszíted a nyuszikat, mert különben megégnek és keserű lesz!)

egy csomag ½ g sáfrány (ez nagyon picinek tűnik, de pont elég, nagyon erős íze van a sáfránynak) ettől lesz a nyuszi szép sárga

1 tojás a kenéshez

Morzsold el a sáfrányt mozsárban kicsi cukorral, különben "elveszik" az íze a sáfránynak. Olvaszd fel a vajat, bele a sáfrányos cukrot, bele a tejet, picit felmelegíted, majd cukor, vaníliáscukor bele, és ha ez az egész langyos, belekevered az élesztőt (nem kell "futtatni" az élesztőt).  Amikor az élesztőt elkeverted és „elolvadt", ráöntöd a lisztre és jól átgyúrod. Én a habverő "tészta-kampójával" szoktam összekeverni, pillanatok alatt kész és nagyszerűen sima lesz a tészta. Kelni hagyod kb. 1-1½ óráig, utána két cipóra felezed, majd egyesével hosszúkásra gyúrod a cipót és eldarabolod kb. 12-15 darabkára (mint a képen). Nyuszikat formázol belőle (lásd a képeken) és újra kelni hagyod kb. 1-1½ órát (a duplájára szokott kelni). Megkened tojással és mazsolával szemeket és orrot nyomsz a nyuszikba. Sütés kb. 8-10 perc 225 fokon (sütőtől függően). Az első tepsit lesd meg folyamatosan. Amikor pirosas a színe, akkor kész.

     

 

Sok sikert és KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

   Köszönjük szépen Peetre Emíliának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mail címre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top