Szegény lábaink!

2009. 01. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egészséges láb fontos része a test egészének, különösen a gerincoszlopnak és az ízületeknek, és az egészséges és jó testtartás miatt is fontos. Ezért itt az ideje, hogy ezen a héten többet foglalkozzunk a lábainkkal és azok ápolásával, mert itt bizony van mit tenni! Először is gondoljunk arra, hogy ha egészséges és szép lábat szeretnénk, akkor használnunk kell őket, edzeni kell őket, és soha sem szabad beszorítani. Csak állni, és kicsit járni, nem elég. Amire a lábaknak még szükségük van még, az ápolás és a pihenés. Egy lábreflex zóna masszázs mindenkinek jót tesz. Tornát és vízben járást is szívesen vesznek a lábaink. Rendszeres lábtorna, erősíti a lábizmokat, megelőzi a tartási hibákat, és torzulásokat. Néhány könnyebb gyakorlat, melyeket egyszerűen és gyorsan elsajátíthatunk: Ezzel erősítjük a gerincoszlopot, és megakadályozhatunk egy sor láb betegséget. ‒ Naponta kétszer 10 percig lábujjhegyen fussunk. ‒ Álljunk fel, helyezzük a súlyt a sarkunkra, és tárjuk szét lábujjainkat messze egymástól.  ‒ Üljünk le, mezítláb keményen nyomjuk talpunkat a talajra, utána lazítsuk el, majd ismételjük meg. Ez erősíti a lábfej boltozatát. ‒ Amikor reggel ágyban fekszünk még, nyújtsuk ki a lábainkat és körözzünk a lábfejeinkkel. Ez kímélően mozgásba hozza a keringésünket. Húzzuk a lábujjainkat össze, mint amikor a kezünket ökölbe szorítjuk, és nyissuk ki, ismételjük a gyakorlatot 20-szor. Ez hajlékonnyá teszi a lábfejet. ‒ Próbáljuk meg a lábujjainkkal tárgyakat felemelni. Ceruzát, labdát, bármit. Ez tévénézés közben is elvégezhető. ‒ Álljunk egyenesen, keresztezzük a lábainkat a térd magasságában. Ebben az állásban emeljük és süllyesszük a sarkunkat, próbáljunk meg ágaskodni. ‒ Kezdjük minden reggel vízben járással, lehetőleg hideg vízben, a kádban vagy a tussolóban. Ezek után sétáljunk 10 percig a szobában fel és alá, először a sarkunkon, és utána lábujjhegyen, pipiskedve. Ha a munkahelyeden, vagy a sportolás alatt elfárasztottad a lábaidat, és esetleg égnek a talpaid, akkor kamillateás lábfürdő, de mindenek előtt szarvasfaggyús bedörzsölés segít a legjobban. (Gyógyszertárban kapható).

Ha a lábaink egy hosszú nap után fáradtak és duzzadtak, hatásos természetes gyógymód ha levesszük a cipőnket, és a zoknikat, majd felpolcoljuk lábainkat 30 percig. Utána vegyünk lábfürdőt, mely langyos vízből áll, amelybe egy marék konyhasót teszünk, ebben áztassuk lábainkat 15 percig. Természetesen jót tehetnek a lábainknak a bedörzsölések, és a krémek is. Nagyon hatásos a sósborszeszes bedörzsölés, vagy a lábnyugtató krémek használata. Ha fáradtak a lábaink, a következő módon is felfrissíthetjük őket. Dörzsöljük be őket citromszeletekkel, hagyjuk rajta hatni kb 10-15 percig, és utána mossuk le.  Nagyon hatásos, ha egy fejes saláta külső leveleit tépjük szét apró darabokra, töltsük bele két régi zoknikba, és húzzuk éjjel a lábunkra. Az ásványi anyagok, nyomelemek, és enzimek, amelyek a salátában vannak, segítik a vérkeringést, és regenerálják a lábakat. Ugyanezt a hatást érjük el friss uborkával is.  Fáradt és dagadt lábfejeinknek nagyon jót tesz a rozmaring lábfürdő. Gyógynövényboltban kapható. 30 gr rozmaring levelet fél liter vízben lassan főzzünk fel, szűrjük le, öntsük a lábfürdős edénybe, és 15 percig fürdessük ebben a lábainkat. 

Ha véletlenül elfagyott volna a lábunk, vagy fagy daganat látható rajta. Készítsünk teát tölgyfakéregből, és ebben a teában negyed óráig fürdessük a lábakat, utána 30 másodpercig álljunk hideg vízben, szárítsuk meg, és bújtassuk őket meleg zokniba. Ha még jobban akarjuk kényeztetni a lábainkat, kenjük be körömvirág krémmel. Hét végén szánjunk a lábunkra egy pihentető kúrát. Legelőször is langyos-meleg váltó lábfürdőt vegyünk. A meleg lábfürdőbe vagy egy liter paradicsomlevet, vagy egy liter zsályateát tegyünk, de hatásos az is, ha egy marék holt-tengeri sót dobunk a vízbe. Ez ápolja lábainkat, és megelőzi a túlzott lábizzadást. Ez után masszírozzuk ritmusos kerek mozdulatokkal egy gyógyszertárban kapható lábápoló krémmel, vagy masszírozzuk meg rozmaring tinktúrával, rozmaring olajjal. Utána kössük be egy pihe-puha törölközőbe, és polcoljuk fel fél órára. 

Alapjában véve, a lábápolás már a cipő vásárlásánál kezdődik. Használjuk a péntek délutánt, vagy a szombatot, mert erre nagyon sok időt kell fordítani, egyáltalán nem szabad elkapkodni.  Akkor kell cipőt vásárolnunk, ha a lábakat erősen megmozgattuk, bemelegítettük őket. Ekkor ugyanis nagyobbak, és ebben az állapotban kell felpróbálni a cipőket. Ügyeljünk arra, hogy a cipő belsejében ne legyenek varratok, amelyek nyomhatnak. A cipőnek jól kell szellőznie, lélegeznie kell. Felső bőre legyen puha, és jól támassza a talpat. Ilyenkor télen természetesen csúszás biztos talp ajánlott. A cipőnek nem szabad a rüszt fölött nyomnia, és fontos, hogy a cipőben könnyen mozogjanak a lábujjaink. Szoros cipőben mindig fázni fog a lábunk. Feltétlenül mindkét cipőt fel kell próbálnunk, mert nem egyformán nagyok a lábaink.  Ha esetleg egyes helyeken komoly kérgesedés lenne a lábainkon, azt reszeljük le egy gyémántreszelővel, de véletlenül sem késsel. Ezeket a helyeket szarvas faggyúval dörzsöljük be.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top