Szerencsét hozó csecsebecsék

2009. 11. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az emberek ősidők óta aggatnak magukra különböző okokból állati vagy növényi eredetű ékszereket, jelvényeket, melyeknek csak egy része hordozott különleges jelentést, sokuk csupán díszként funkcionált. A tollak, a fogak, vagy a bőrök esetén őseink úgy hitték, hogy a legyőzött állat ereje, vagy más pozitív tulajdonságai beléjük száll – például okosságuk, ravaszságuk - illetve, hogy megvédik őket a ártalmas erőktől.

Később a törzsi varázslók, illetve gyógyítók felismerni vélték bizonyos tárgyak spirituális erejét, így váltak a kövek, kristályok szimpla díszekből gyógyító tárgyakká. Ezeket a tárgyakat „személyre kellett szabni”, ezt azonban csak kevesen tudták, viszont ez a tudás volt az alapja az amulett-készítésnek is.

Az ókori görögök és egyiptomiak meg voltak győződve arról, hogy talizmánok és amulettek vonzzák a pozitív energiákat és taszítják a rosszakat, hogy egyfajta védőburkot vonnak köréjük. Ezek az amulettek sokfélék lehetettek, ábrázolhattak állatokat, égitesteket, de lehetettek zsákocskába rejtett szárított növények is. Maga az amulett szó arab eredetű és azt jelenti, hogy viselni valamit, de ma már minden mágikus erővel felruházott dolgot így hívnak. Készíthetjük mi magunk is – bár a „szakemberek” szerint ehhez bizonyos tudásra van szükség, ami nem mindenkinek adatott meg -, de akár meg is vásárolhatjuk őket jó pénzért.

Manapság sokféle tárgyhoz, nyúllábhoz, titkos szimbólumokkal díszített vagy szenteket ábrázoló ékszerekhez kapcsolódnak babonák, elképzelések, hogy milyen hatással lesznek arra a személyre, aki magával hurcolja őket. Akik tényleg hisznek abban, hogy ezek a tárgyak segítik viselőjüket, úgy gondolják, hogy egyre kevesebben tudnak valódi amuletteket készíteni, helyüket az olcsó tömegáru veszi át, amik viszont inkább csak divatékszerek, mintsem valódi talizmánok. A mostanság kapható divatos amulettek ugyanis sorozatgyártott termékek, még akkor is, ha valóban nemes alapanyagokból készültek, ráadásul az emberek sincsenek tisztában azzal, hogy a jel, amit a nyakukban hordott medálon szerepel, mit is jelent.

Manapság igen divatos a pentagramma, az egyetlen ággal megrajzolt öt ágú csillag, melyet évszázadokon át a démonok távoltartására használtak, illetve a jin-jang életszimbólum. Ez a talizmán a lélek és a test harmóniáját segíti elő, azt jelképezi, hogy az egymással ellentétes erők egymás kiegyenlítésére törekszenek. A jang a férfiasságot, a fényt, a nappalt, az életet jelképezi, a jin a nőiesség, a sötétség és az éjszaka, a befogadás és a halál. Az ókori Egyiptomban sokan viseltek szkarabeuszt ábrázoló amulettet, mely állítólag távol tartja a betegséget, őrzi az életerőt és meghosszabbítja az életet.

Ahhoz, hogy használatba vegyünk egy talizmánt néhány szabályt figyelembe kell venni. Miután megszereztük hideg folyóvízzel le kell mosni, majd pedig 24 órán keresztül a ruha alatt viselni, hogy ne lássa senki, később már nem muszáj viselni, hordhatjuk kulcstartón, zsebben is.

Hogy a szerencséhez mennyi közük van a kabaláknak, amuletteknek, azt nem tudni, mindenesetre sokan hisznek mágikus erejükben. A hit pedig már fél siker, sőt sokan azt feltételezik, hogy az egész hiedelemnek a nyitja a hitben rejlik, mely mint tudjuk hegyeket mozgathat meg.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top